Lockdown Files (04): Jeroen Janssen, Miel Vandepitte en Mario Boon
7 april 2020 


De vierde week van de lockdown is intussen ingegaan. In deze aflevering van de Lockdown Files vielen we virtueel even binnen bij Jeroen Janssen, Miel Vandepitte en Mario Boon.

1. Welke gevolgen heeft Corona voor jouw dagelijkse bezigheden?
2. Wat ligt er momenteel op je tekentafel?
3. Welk boek ben je tijdens je lockdown aan het lezen / heb je net uit / ligt klaar om te lezen? En wat wil je erover delen?
4. Hoe onderhoud je in deze periode je sociale contacten?
5. Wat is het eerste wat je gaat doen eens de lockdown opgeheven wordt?


Jeroen Janssen

1. Mijn deeltijdse job in de bibliotheek van Evergem gaat gewoon door voorlopig maar zonder de alledaagse drukte en routine. En wat het stripmakerschap betreft: alle opdrachten, deadlines, expo’s en lezingen zijn weggevallen of uitgesteld. Dat schept meer ruimte voor mijn eigen werk en daar ben ik absoluut niet rouwig om omdat ik tegen deze zomer twee boeken wil afwerken.

2. Posthumus, de strip over Franz Schubert (op scenario van Pieter van Oudheusden †) is zojuist afgeleverd bij Uitgeverij Sherpa voor lay-out.  Nu moet ik tegen dat die verschijnt, nog wat beter viool leren spelen want ik wil een concertje organiseren om het verschijnen van dat boek te vieren. Dat zal niet, zoals eerst gepland, in Haarlem doorgaan. Maar we vinden wel iets anders. En ik heb meer tijd om te oefenen.

Verder werk ik aan de lay-out en lettering van de grote getekende reportage over de oude Rwandees die met Che Guevara in Congo was. Een boek dat ik maak met Hilde Baele die in Mauritanië woont en werkt. We moeten nog een titel bedenken.

Hilde heeft zelf ook tekeningen gemaakt bij een scenario van mijn hand, voor Kronikas (een internationaal project van Maison Autrique, zie ook het reisverslag dat ik maakte met Dennis Mariën). Die tekeningen van Hilde ga ik nu in linosnede omzetten.

3. Net gelezen: Kamer in Oostende van Koen Peeters.

Lees ik nu: Cassandra Darke van Posy Simmonds.

Ligt klaar om te lezen: Drieman van Wide Verknocke, De gevoelige mannenclub van Michiel van de Pol en nog twee meter boeken en strips.

 

4. Niet teveel. Ik kan goed alleen zijn en gelukkig heb ik ook een hele lieve vrouw met wie het leven samen nu een beetje als vakantie is. Met mijn dochter speel ik af en toe een partijtje scrabble online. De jongens komen soms eens zwaaien aan de voortuin. Of wij gaan daar eens zwaaien.  Onze ouders wonen helaas buiten de schutkring. Ook de vrienden met wie ik het nauwst verbonden voel wonen ver weg, in Mauritanië of op andere exotische plekken en daar verandert de corona niets aan; dankzij het internet zijn die altijd dichtbij.

Het meest mis ik de muzikanten van de Ledebirds, met wie we elke maandag oefende, vooral Nadiya en An met wie ik een Schubertiade wilde organiseren. We zijn er nog niet uit of het mogelijk is om samen te repeteren via internet, dus als iemand een goede tip heeft voor ons, maat maar komen!

5. Weer eens naar Doel fietsen. De trein nemen en de familie bezoeken. En op een zondagavond thuis kip met frieten eten samen met alle kinderen. En hier of daar een Schubertiade organiseren om de geboorte van de nieuwe strip te vieren.


Miel Vandepitte

1. De epidemie heeft er voor gezorgd dat mijn school van de ene op de andere dag gesloten werd, en ik heb daardoor een paar spullen noodgedwongen in het atelier moeten achterlaten. Mijn cactus is achtergebleven en overleeft de quarantaine waarschijnlijk niet. Met mij gaat het gelukkig beter. Ik werk gewoon verder van thuis uit en hoop in juni met mijn eindwerk klaar te zijn.

2. Laptop, tekengerief, tekening, potje met pindanoten.

3. Sharaz-de van Sergio Toppi was mijn eerste online aankoop van de quarantaine. Het is een Italiaanse graphic novel uit 1979. Toppi is in de eerste plaats bekend om zijn fenomenale pentekeningen waarmee hij allerlei verschillende culturen en mythologieën in beeld brengt, maar ik ben vooral fan van zijn pagina-indelingen.

4. Af en toe chat ik met iemand via Messenger of Instagram, en ik heb al één keer gevideochat. Voorlopig vind ik de isolatie wel meevallen op dat vlak.

5. Naar school gaan en mijn klasgenootjes lastigvallen. Ik was dit jaar van plan de dagen die ik nog als student in het atelier op school doorbreng heel bewust te beleven, omdat ze geteld zijn. Daarnaast zou ik graag nog eens gaan zwemmen.


Mario Boon

1. Op zich als zelfstandig tekenaar geen. Ik werk sowieso van thuis uit en kwam al mijn kot nauwelijks uit. Als vader van twee pubers is het wel een uitdaging om ze toch niet de hele dag aan hun gsm gekluisterd te laten liggen.

2. Ik ben al een tijdje bezig met illustraties voor een educatieve uitgeverij bezig. Dus ligt mijn tafel vol met geschiedenis documentatie. Strips maken zit er momenteel niet in.

3. Net voor de lockdown had ik nog een stapeltje strips gekocht met o.a. de nieuwste Robbedoes (15 pagina’s te lang, maar een verdienstelijke poging), de 7de Blueberry-bundel (een klassieker!) en de laatste Shi (ontgoochelend geëindigd na zo’n sterk begin).

4. Ik zit wat meer op Facebook en vul mijn persoonlijke pagina wat meer met content. En WhatsApp om de ouders te zien.

5. Een afspraak maken om mijn haar te laten knippen! En proberen me in te houden om vrienden te knuffelen.Gerelateerde berichten

More Story

Het Verhoor: Quentin Masse

Vorige week konden jullie nog genieten van Artiest en Model, het mooie en intieme verhaal getekend door Quentin Masse. Quentin...