Café Grensgebied: Meneer Heirman
24 mei 2021 


Sedert een aantal weken mag de horeca hun deuren opnieuw openen. We maakten van de gelegenheid gebruik om na drie jaar het terras van ons Café Grensgebied nog eens open te stellen voor ontwerpers van bieretiketten. Dok Brewing Company heeft al een aantal jaren bieren met opvallende etiketten die ontworpen zijn door een aantal Gentse illustratoren. Xerxes Heirman, die zich Meneer Heirman laat noemen en die ook geregeld illustraties voor De Morgen maakt, is er een van.

door Bruno Willaert.

grensgebied-meneerheirman2

Stel jezelf kort voor.
Ik ben een illustrator uit Gent met een groot hart voor absurde karakters, kleurrijke kostuums, vettigheid en alles wat visueel is en uit Japan komt. Mocht het kunnen neem ik dagelijks een bad in noedelsoep en al minstens vijf jaar lang maak ik mij zorgen over een al dan niet terugtrekkende haarlijn.

Mocht het kunnen neem ik dagelijks een bad in noedelsoep.

Je ontwerpt bieretiketten voor DOK Brewing Company. Hoe is men bij jou terecht gekomen?
Voordat ik een tweetal jaar geleden freelancer werd, werkte ik vast in dienst voor het bureau VRIJDAG!. Vandaag werk ik nog geregeld voor hen. Niet onbelangrijk maar de collega’s van toen zijn nu gewoon goeie vrienden geworden. Win win situatie! Ondertussen zitten we toch al een pak designs verder en het blijft ook sowieso één van mijn fijnste ‘lopende’ opdrachten.

 

Waar haal je je inspiratie uit bij het ontwerpen van een bieretiket? Heb je het bier geproefd voordat je een etiket ontwerpt?
Ik proef het bier pas nadat het ontwerp klaar is. De namen van de biertjes zijn wel altijd zeer inspirerend om met aan de slag te gaan. Na wat research over de naam geef ik er telkens een eigen twist aan. Vaak vind ik het ook tof om vanuit mijn eigen interesses te vertrekken en deze erin te verwerken. Tijdens het uittekenen verandert het ontwerp vaak nog helemaal, wat het wel boeiend maakt.

 

Wat is je favoriete bier?
Van de biertjes die ik zelf ontwierp, is dat sowieso Freudsap. Los daarvan hou ik echt van zure smaken dus geuze is een logische keuze. Als ik de kans krijg om een etiket te maken voor een geuzebier, spring ik erop.

 

Ik zag op je Instagram dat je ook lid bent van het ALLIES collective, waar ook Evert Van Houcke die ook bieretiketten ontwerpt lid van is. Wat is jullie plan?
ALLIES is een collectief met vrienden die allemaal actief zijn in de creatieve sector. Wanneer we de mogelijkheid zien om samen te werken doen we dat graag onder de noemer ‘ALLIES’. We zijn allemaal freelancers ieder met zijn/haar eigen projecten en interesses. Met Evert (super getalenteerd illustrator/animator) deel ik trouwens een studio in het centrum van Gent. We zijn al jaren goede vrienden dus gezelligheid op en top.

 

Tot slot: Kan je al iets vertellen over toekomstige projecten?
Reken maar dat er nog een aantal bierblikken, festival affiches en mascottes aankomen. Naast het commerciële werk, wil ik dit jaar terug wat tijd steken in meer tactiele zaken zoals sculpturen, houtbewerking, prints, en meer van dat leuks.

 

website Meneer Heirman »Gerelateerde berichten

More Story

Het Verhoor: Saïdjah Vos

Met zijn strip STYX belandde Saïdjah Vos op de shortlist van de Plastieken Plunk 2021. Een goeie reden om hem eens uit te horen...