Eindejaarsvragen 2023 (slot)
7 januari 2024 


Pulp deLuxe blikt nog een laatste keer terug op 2023 met de antwoorden op de Eindejaarsvragen van Rebecca van Bockel (terug in stripvorm), Maia Matches en Jeroen Roobrouck. Bij deze wenst Pulp deLuxe iedereen een vruchtbaar 2024 toe!

1. Wat is het beste dat je gelezen hebt in 2023?
2. Welke film, tv-serie, muzikant en/of toneelstuk is je bijgebleven in 2023?
3. Wat was je leukste feestje of activiteit uit 2023?
4. Wat heb je afgelopen jaar voor het eerst gedaan?
5. Wat zijn de vooruitzichten voor 2024?

Rebecca van BockelMaia Matches

1. Dit jaar heb ik twee boeken gelezen die een indruk op me hebben achtergelaten: Ducks van Kate Beaton en Fictional Father van Joe Ollmann. Ik ben altijd een grote fan geweest van het werk van Kate Beaton, maar Ducks tilt haar talent echt naar een nieuw niveau. Het verhaal belicht de harde realiteiten van het werken in de oliezanden van Alberta, Canada, vooral als vrouw die samenwerkt met bijna uitsluitend mannelijk personeel. Beaton blijft voor altijd een held in mijn ogen!

Ik had nog niets gelezen van Joe Ollmann, maar zijn fictieve verhaal over het leven in de schaduw van een beroemde vader, in dit geval een  wereldberoemde cartoonist genaamd Jimmi Wyatt, intrigeerde me. Het las gemakkelijk en ik moest af en toe hardop lachen tijdens het lezen. Joe’s beschrijving van een worstelende striptekenaar voelde een beetje te ver verwijderd van mijn eigen worstelingen, maar desondanks overtuigend voor een zeer vermakelijk verhaallijn.

2. Indie post-punkband Kboy en de Goedzo Jongens speelden eind mei bij BAK art space in Utrecht. Ze gebruikten het theater als hun podium, dansten kinderlijk rond en voerden de nummers van hun debuutalbum Mukus Mensenslijm (2022) uit. “Anus, anus, anus!” schreeuwt Tessa, de leadzangeres, naar een voornamelijk zittend publiek. De teksten van het album gaan over intimiteit (“I like you because you make me feel young again” – o, de ironie), queer dating (“I’m gonna go on a big gay date” kijkt meteen gezellig). Hun algemene goede vibes doen een beetje denken aan The B-52’s. Ik kan niet wachten om meer van deze band te horen, hopelijk werken ze aan hun volgende album!

Het Meral Polat Trio heerste absoluut op het podium vorige week bij Plantage Dok in Amsterdam. Een ongelooflijke prestatie, frontvrouw Meral Polat, met Koerdische roots, brengt krachtige vocalen die worden gecombineerd met even krachtige percussie en toetsenbord/gitaar. Als ik erover nadenk, werd hun optreden ook begroet door een voornamelijk zittend publiek. Gelukkig weerhield het de band er niet van om een elektrische show neer te zetten, die toevallig aan het einde ervan sommige publieksleden op de been kreeg.

3. plantageVan de Zine Happening in Gent tot TCAF in Toronto en weer terug naar Brussel voor Bords Perdus en Vroom Market, ik reisde ver en breed om mijn stomme stripboeken te promoten. Elk strip evenement was uniek en plezierig op zijn eigen manier maar toch is mijn meest memorabele stripevenement van 2023 degene die ik zelf organiseerde in mijn eigen gemeenschap, in de herkenbare omgeving van de kelder van Plantage Dok.

Alles viel op zijn plaats. Joris Bas Backer was diezelfde week onze artiest-in-residence bij Dok en eigenlijk was het zijn idee om een lezing te geven. De meesten van ons hadden nog nooit ons strips hardop voorgelezen aan een publiek (ik inclusief), maar met een beetje improvisatie en veel steun van het publiek hebben we het voor elkaar gekregen. Ik kan met zekerheid zeggen dat het een evenement is ter herhaling vatbaar, alleen al om striptekenaars bij elkaar te brengen in dezelfde ruimte om ons werk te delen.

4. 2023 was een jaar van heel veel primeurs… mijn grootste primeur moet zijn dat ik naar België ben verhuisd. Zodra ik wist dat ik het schoolsysteem zou betreden om mijn masterdiploma ‘Beeldverhaal’ te behalen, was het tijd om mijn kamer in de woongroep van Plantage Dok op te geven voor een leven in Brussel. Het is een spectaculair turbulente start geweest, genadeloos zelfs! Hoewel ik had gehoopt dat het studentenleven me zou helpen integreren in het stadsleven van Brussel, lijkt het tegenovergestelde meer waar te zijn. Het voortdurend verhuizen plus meerdere schoolopdrachten hebben mijn tijd en energie in de afgelopen maanden opgeslokt, waardoor ik niet veel enthousiasme overhield om de stad te ontdekken of deel te nemen aan andere leuke dingen. Alle begin is moeilijk, dus ik nodig je uit om me over zes maanden opnieuw te vragen hoe het is om in Brussel te wonen!

5. Thami+Bill_bwIk heb niet veel gelegenheid gehad om Brussel objectief te leren kennen en ik wil er zeker een oprecht effort in steken om dat te veranderen… wat/wanneer/waar valt nog te beslissen!

Afgezien daarvan heb ik me aangemeld voor een studieperiode in het buitenland via LUCA, wat hopelijk betekent dat ik me kan aansluiten bij de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika voor een semester. Het is noodzakelijk dat ik deze reis maak, aangezien mijn masterproject plaatsvindt in Zuid-Afrika en ik feedback nodig heb van echte Zuid-Afrikanen over het verhaal dat ik heb willen vertellen. Ik houd al mijn vingers en tenen gekruist dat het in 2024 werkelijkheid wordt! Mijn boek zal echter niet klaar zijn vóór 2025, op zijn vroegst.


Jeroen Roobrouck

1. Heel veel pulp gelezen: Kus me, straf me, Zwaar spul, … Voor de rest herlees ik graag Reve.

Omdat ik nooit in de cinema geraak ook nog Wil van Jeroen Olyslaegers gelezen en dat was oké. Verder een paar boeken van Giphart, vooral de kortverhalen zijn me bijgebleven. Ik ben altijd laat met het ontdekken van dingen en dit jaar heb ik bv het eerste album van Jessica Blandy gelezen, Le Grand Duduche van Cabu ontdekt en Groepstherapie van Manu Larcenet. Allemaal aan te raden.

2. Geen films dat duurt te lang (zzzzzz). Dezelfde series als iedereen: Succession, White Lotus, Only Murders In The Building etc. Ik vind de spin-offs van Gomorra van het beste dat er ooit gemaakt is maar dat laatste seizoen Suburraeterna is echt kak. Verder kan ik nog de twee laatste seizoenen van American Horror Story aanraden.

ahsVeel goeie muziek leren kennen dankzij de Tiny Desk Concerts zoals Mon Laferte en Olivia Rodrigo. Check ook die van Weezer. Nederlandse punk zoals Ploegendienst, Bakfietsboys en Hangyouth. Ook de oude dingen weer gaan appreciëren, héél veel Minor Threat geluisterd.

3. Technofeestje met Tim Strafinsky van esc.music. In februari komt er nog iets aan van die gasten.

4. Mega veel, maar dat blijft geheim!

5. Ik gok op nog een oorlog (let´s go Azië!), een natuurramp of zestien en waarschijnlijk een beurscrisis. Daarnaast ga ik wat schilderijen tentoonstellen in de herfst en wat mensen interviewen die peetjes tekenen.Gerelateerde berichten

Kick-off 21

Kick-off 21

8 oktober 2023 
0
Eindejaarsvragen 2022 (3/3)

Eindejaarsvragen 2022 (3/3)

8 januari 2023 
More Story

Eindejaarsvragen 2023 (2/3)

De Eindejaarsvragen van Pulp deLuxe zijn aan hun tweede aflevering toe. Deze keer mogen Bruno Willaert, Veerle Devos, Marthe...