Grensgebied: Doris Konings & Spinvis
10 september 2017 


Onze zoektocht naar de grensgebieden van het beeldverhaal met andere media houdt deze week halt bij Spinvis, de Nederlandse eenmansband van Erik De Jong. In 2011 verraste hij ons al met het conceptalbum Tot Ziens, Justine Keller. Het artwork van deze plaat was van striptekenaar Hanco Kolk die in een speciale versie van het album van ieder nummer een stripje maakte. Het recentste album Trein Vuur Dageraad werd voorzien van artwork door tekenares Doris Konings. Voldoende stof voor een nieuwe aflevering van Grensgebied.

bio Doris Konings »
bio Spinvis »

front

Alles bleef open en was op verschillende manieren te interpreteren

Het album Trein Vuur Dageraad bestaat uit twaalf nummers die ieder voorzien zijn van hun eigen illustratie. Alle twaalf zijn ze uniek, kleurrijk en gelijkwaardig. Maar hoe vertaal je muziek naar beeld? Ze gingen samen te werk. In steekwoorden vertelde Spinvis over de kern van van iedere tekst.

– het gelukkigste gevoel op de wereld – middelbare school – picknicken –

Met deze suggesties kwamen de ideeën. Hoe zou het kleinste maar gelukkigste gevoel op aarde eruit kunnen zien? Wanneer komt het voor? Er ontstonden snelle schetsen die later de basis van Doris haar illustraties werden. Haar beelden zijn overkoepelend en vooral niet te letterlijk, op een enkele keer na.

“Alles bleef open en was op verschillende manieren te interpreteren. Dit gaf mij voldoende vrijheid om het artwork te kunnen maken.”

 

 

De stijl is ontstaan tijdens de eerste samenwerking met Spinvis. Dit waren tekeningen voor een theatertour boekje van Trein Vuur Dageraad, voor het album af was.

“De beperkte kleurencombinatie gaf me de ruimte om op de compositie te focussen. Wanneer alle elementen op zijn plek stonden, kon ik de kleuren gaan matchen. Dit kon soms uren duren, want iedere combinatie vertelt een ander verhaal.”

 

 

Doris maakte ook een videoclip voor de nieuwe single Hallo, Maandag.

“Dit vond ik een toffe uitdaging want nu moest het artwork gaan bewegen. Terwijl ik herhaaldelijk naar de single luisterde heb ik alle personen, objecten en situaties getekend die ik los kon peuteren uit de tekst. Vervolgens heb ik ze in een wereld gezet die in verschillende tempo’s aan de kijker voorbij rijdt.”

 Gerelateerde berichten

Het Verhoor: Indi Vos

Het Verhoor: Indi Vos

21 februari 2023 
0
More Story

De Feestjury van de Plastieken Plunk

De datum van de feestelijke tiende editie van De Plastieken Plunk nadert met rasse schreden. De voorbereidingen zijn in volle...