De Feestjury van de Plastieken Plunk
10 september 2017 


De datum van de feestelijke tiende editie van De Plastieken Plunk nadert met rasse schreden. De voorbereidingen zijn in volle gang. Alle organisatoren werken zich een bult om van dit jaar een editie te maken die nog weergalozer zal zijn dan de voorgaande negen edities.

Eén onderdeel daarvan is het uitkiezen van de jury. We zijn er in geslaagd om dit jaar drie mastodonten uit de stripwereld voor onze kar te spannen en stellen die met plezier aan jullie voor.

 

 

Roel Daenen (voorzitter) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en de Universidade Nova de Lisboa (Portugal). Hij lag als audience developer mee aan de basis van de succesvolle opstart van BOZAR, de vlag waarmee het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten zich profileert. Bij FARO zet hij de externe communicatiestrategie van het steunpunt voor cultureel erfgoed uit. Hij is ook actief als freelancer bij Bruzz en ValuesTV. Zo bezorgde hij o.m. voor Uitgeverij Polis het boek ‘Het is maar om te lachen. Hoe cartoonisten de wereld veranderen’, naar aanleiding van de eerste verjaardag van de aanslag op Charlie Hebdo. Roel werkte vroeger mee aan Zozolala en is sinds begin 2017 hoofdredacteur van het vernieuwde Stripgids.

Ephameron (Eva Cardon) behaalde meestersgraden in de Schilderkunst en de Illustratieve Vormgeving, en doceert aan twee kunsthogescholen. Haar werk doet verslag van een gevoelige kant van de wereld, documenteert de intieme en onopvallende drama’s die samen een leven vormen. Onder pseudoniem Ephameron publiceert ze illustraties in o.a. The New York Times, De Standaard, De Tijd en Knack Weekend. Ze neemt deel aan en cureert tentoonstellingen over de hele wereld en is de bezieler van het grafische kunstenfestival Grafixx. Haar recente veelgeprezen beeldverhaal Wij Twee Samen (Oogachtend, 2015) brengt een poëtisch visueel verslag van het ziekteproces van haar dementerende vader. Momenteel werkt Eva aan een doctoraat in de Kunsten waarvoor ze de artistieke autobiografie in het beeldverhaal onderzoekt.

Stefan Nieuwenhuis is striprecensent van Zone 5300 en Stripschrift, en bespreekt daarnaast iedere maandag een interessant strip op stefannieuwenhuis.nl. Hij werkt bij het Nederlands Stripmuseum in Groningen en is sinds twee jaar druk met Duplex, een internationaal poëtisch stripproject waarbij dichters samenwerken met striptekenaars uit Nederland, Vlaanderen en Engeland.
Zijn voorkeuren gaan van manga tot klassieke avonturenstrips en van alternatieve small press tot best selling comics; een brede smaak derhalve, die het woord ‘voorkeuren’ tamelijk overbodig maakt. Vreet dus alles, maar steeds met smaak.

We twijfelen er niet aan dat zij een terechte winnaar zullen bekronen op de PéPé Soirée (18 november in Le Bal Infernal, Kammerstraat 6, Gent. Feest! Gratis Drank! Strips!).

Stripmakers die willen deelnemen kunnen zich nog altijd inschrijven op www.plastiekenplunk.be.

Dat de meest in de smaak vallende mag winnen!
Vorig artikel
Round 15
Volgend artikel
Grensgebied: Doris Konings & SpinvisGerelateerde berichten

GRID: de jury

GRID: de jury

23 april 2024 
0
More Story

Round 15

De bel luidt opnieuw. Ook dit jaar zullen tekenaars de Pulp deLuxe Arena betreden om op zondagavond klokslag 18u het beste...