Grensgebied: Drawing the Times
26 februari 2017 


Onze rubriek Grensgebied houdt vanavond halt bij het genre graphic journalism (stripjournalistiek). Sinds eind 2015 kreeg dit genre een eigen online platform op de website van Drawing The Times. Gezien de website kortgeleden een gedaanteverwisseling onderging leek het ons het ideale moment om initiatiefneemster Eva Hilhorst er over aan het woord te laten.

bio Eva Hilhorst »

Drawing The Times is een Engelstalig online platform voor graphic journalism. Hierop komen allerlei vormen van getekende journalistiek aan bod. Denk aan journalistieke verhalen in stripvorm à la Joe Sacco, maar ook getekende reportages zoals Jeroen Janssen die maakt. Eén beeld kan ook een heel verhaal vertellen, of een inzicht geven. Dat is de kracht van cartoons. Met animaties en infographics kan complexe informatie begrijpelijker gemaakt worden.

Eva Hilhorst is initiatiefnemer van het project. Ze woonde zes jaar in Brussel, waar strip een zeer gewaarde vertelvorm is. Zij deelde er een atelier met een aantal tekenaars en met één van hen, Wauter Mannaert is zij begonnen stripreportages te maken voor de Brusselse krant BDW, nu Bruzz. Toen zij terugkwam in Nederland merkte ze dat er nog veel pionierswerk te verrichten viel op het gebied van stripjournalistiek en dat zette haar aan het denken om zelf iets op te zetten. Ze bedacht dat het interessant zou zijn om een krant op te richten waarin al het nieuws in getekende vorm zou worden gebracht. Als je er goed over nadenkt is er geen enkel onderwerp te bedenken waarover je niet zou kunnen tekenen. Media publiceren steeds minder vaak lange lappen tekst, beeld is een belangrijk onderdeel geworden in de media. Getekende artikelen passen goed in die trend. Ze zijn prettig om te lezen en vallen op in de stroom van nieuwsberichten. Tekenen is een tijdrovend karwei, de lezer merkt dat de tekenaar niet zomaar iets uit zijn mouw heeft geschud.

 

Omdat het drukken van een krant een kostbare zaak is, en je er een relatief klein bereik mee hebt, bedacht ze een online-krant. Die kan gelezen worden van Zaanstad tot Zimbabwe. Twee Nederlandse cultuurfondsen zagen wel iets in het plan en gaven gul subsidie voor de uitwerking ervan. Zo kon de website www.drawingthetimes.com worden vormgegeven en gebouwd. Eind november 2015 ging de site live. Op de website verschijnen regelmatig nieuwe artikelen maar ook specials, waar bij alle artikelen over één onderwerp gaan. De eerstvolgende special brengt verhalen uit en over de Arabische wereld.

Inmiddels zijn er al heel wat verhalen gepubliceerd en groeit het netwerk. De voorkeur gaat uit naar lokaal geproduceerde verhalen door graphic journalists wereldwijd.

Inmiddels evolueert het platform van een website waarop nieuwsgerelateerde verhalen geplaatst worden naar een organisatie die ook actief is buiten het internet, de redacteuren promoten het medium graphic journalism ook actief door middel van lezingen, exposities en workshops. Visuele geletterdheid wordt steeds belangrijker en tekenen is een manier van actief communiceren met beelden. Het laat dingen zien vanuit een ander perspectief, maakt ingewikkelde zaken inzichtelijk en betrekt de lezer op een persoonlijke manier.Gerelateerde berichten

More Story

Pulp deLuxe op Workshop Jong Talent

Op woensdag 15 februari kan je bij ons terecht in het Stripmuseum in Brussel. Dan vindt namelijk de volgende editie plaats...