Grensgebied: Rock Paper Pencil Festival
6 november 2022 


Komende vrijdag 11 november vindt de langverwachte tweede editie van het Rock Paper Pencil Festival, de geestelijke opvolger van het Stripgids Festival, plaats in De Warande in Turnhout. Hoe de organisatoren erin slaagden om de werelden van het beeldverhaal en het bordspel te verenigen legde festivaldirecteur Sven Denis ons van naaldje tot draadje uit.

door Bruno Willaert.

grensgebied-rpp2

Komende vrijdag is er de tweede editie van het Rock Paper Pencil Festival. Kan je kort nog even uitleggen waar Rock Paper Pencil zelf voor staat?
Rock Paper Pencil
verwijst niet alleen naar “rock, paper, scissors” (de Engelse variant van schaar, steen, papier) maar staat ook symbool voor de dobbelsteen (Rock) van het bordspel, het papier (Paper) dat zowel voor bordspellen en strips essentieel is en het potlood (Pencil) oftewel, een van de vele wapens van een striptekenaar.

We hopen dat iedereen ’s avonds voldaan naar huis terugkeert, zonder uiteraard hun buik vol te hebben van strips en bordspellen.

Turnhout heeft een rijke traditie op het vlak van strips, spellen en speelkaarten. Met Rock Paper Pencil zetten we die traditie verder. Het jaar rond organiseren we workshops, masterclasses en expo’s, ondersteunen we creatief talent, stellen we de machines van Fablab 2300 ter beschikking van mensen die creatief aan de slag willen en promoten we strips en bordspellen. Zo leggen we de link tussen de Stad, haar inwoners en de creatieve ondernemers. Tegelijkertijd willen we strips en bordspellen in het straatbeeld brengen voor de bezoekers en de inwoners van Turnhout. Het festival is daar een mooi voorbeeld van: we willen bezoekers verbazen met de veelzijdigheid van de actuele strip- en bordspelsector, hen laten proeven van de creativiteit en de passie van de makers en – wie weet? – ook hun eigen creativiteit te ontdekken tijdens een van de vele workshops.

 

Drie jaar geleden heette het festival nog Games & Comics Festival. Wat is er, behalve de naam, gewijzigd aan de formule van de eerste editie?
Voluit heette het eerste festival Rock Paper Pencil Games & Comics Festival. Je merkt het zelf ook: het bekt even makkelijk als de welbekende kat die de krollen van de trap krabt. Intussen zijn we – zeker in de Kempen – wel bekend als een project dat werkt rond strips en bordspellen en willen we het eenvoudig houden. We organiseren ons jaarlijks festival nu gewoon als het Rock Paper Pencil Festival, met als baseline “voor al uw strip- en bordspelhonger” – want we hopen dat iedereen ’s avonds voldaan naar huis terugkeert. Zonder hun buik vol te hebben van strips en bordspellen, uiteraard.

De formule blijft de nadruk leggen op interactiviteit. Ik vind het belangrijk dat we geen gewone koopbeurs zijn. Ik vraag alle stripmakers die ik uitnodig om ook een activiteit te bedenken die past bij hun werk en hun persoonlijkheid. Mensen kunnen uiteraard kijken naar wat de tekenaars maken en iets kopen, maar mogen ook zelf aan de slag met tekenmateriaal en onder begeleiding van de stripmakers zelf. Op die manier hoop ik dat er een spontaan gesprekje ontstaat en dat mensen ontdekken dat strips meer zijn dan een bundel papier, maar een eindproduct van een lang traject, door een persoon met talent die daar veel tijd in steekt. Ook bij de bordspellen trekken we die interactiviteit door: je kunt niet alleen meer dan zeventig bordspellen uittesten (onder begeleiding van iemand die alle spelregels kent – geen gedoe meer met bladeren in boekjes om iets op te zoeken), je kunt ook deelnemen aan toernooien, miniaturen leren beschilderen of je eigen personage spelen in een Start to Dungeons & Dragons-sessie.

 

Nieuw dit jaar is dat ik een deel van de Warande heb omgetoverd tot een echte drukkerij: technieken als linodruk, letter press, risoprinten en etsen kunnen allemaal uitgetest worden. En nu de Bibliotheek van Turnhout terug op haar eigen plek IN de Warande zit, nemen zij ook actief deel aan het festival. Zo vroegen zij de jongeren van Kaaiman, de Turnhoutse broedplek voor jonge theatermakers een voorstelling te maken rond strips. Zij organiseren ook een steengoede editie van het Stripgids Salon tijdens ons festival, maar daarover verder meer.

Hoe pakken jullie de uitdaging aan om beide werelden met elkaar te verenigen, zodat het niet twee losstaande festivals worden op dezelfde locatie? Werd aan de strip- en spellenmakers iets gevraagd om de grenzen op te zoeken van het andere medium?
Toen ik begon aan Rock Paper Pencil dacht ik dat de overlap tussen de twee sectoren heel erg logisch was. Ik ken veel mensen die én bordspellen spelen én strips lezen. Bovendien zijn het twee erg visuele zaken, waarbij de look-and-feel en story telling extreem belangrijk zijn. Toch zijn het twee compleet verschillende werelden en leer ik nog elke dag bij over bordspellen (en doe ik mijn best stripgewijs mijn spelcollega’s af en toe wat te verbazen).

De stripwereld als mannenbastion is ver weg.

Toen ik dit jaar mensen contacteerde voor de Makersmarkt met striptekenaars in de Warande, waren er automatisch al een paar bij die meteen dachten aan een activiteit die ook spelgerelateerd was. Zo zal er een bordspel zijn rond dinosaurussen en meteorieten en een “Epic Battle for that ene frietje dat van tafel viel” – een tekenspel gebaseerd op huisdieren die uitgerust met wapens en harnassen elkaar te lijf gaan met dobbelstenen. Een offline Pokémon, zeg maar! Daarnaast merkten we bij de vorige editie dat veel van de jonge stripmakers toch ook nieuwsgierig waren naar de boardgames. Omgekeerd vereist een bordspel de nodige concentratie en focus aan tafel – al gaan we de fervente boardgamers dit jaar wel naar de andere kant van het gebouw proberen te lokken met een Gaming Couch (lacht).

 

Ik zag dat er ook een Stripgids Salon is met drie generaties striptekenaars. Hoe passen zij in de cross-over tussen games en comics?
Ik denk dat de sprekers op het Stripgids Salon in de Tuinzaal (Merho, Marc Legendre, Aimée de Jong, Dido Drachman en Joris Mertens) eerder een mooie aanvulling zijn op de stripmakers die beneden in de Warande zitten. Als je ziet dat er in het salon drie generaties zitten, waarvan de mannen vooral de … euh.. oudere generatie uitmaken, dan is dat een mooie weerspiegeling van de Makersmarkt waarbij de vrouwelijke makers duidelijk in de meerderheid zijn. En voeg daar nog een expo van Judith Vanistendael aan toe, als kersverse Bronzen Adhemar – de stripwereld als mannenbastion is ver weg.

Deze editie plannen we naast een Stripgids Salon ook een Gaming Couch, waar drie spelontwerpers met elkaar in gesprek gaan over hun eigen carrière en de toekomst van de bordspelensector in België en internationaal. Zij zitten ook allemaal op een andere fase in hun loopbaan als spelontwerper, waarbij de bedenker van Saboteur op zijn financiële lauweren kan rusten bij wijze van spreken, terwijl de andere twee nog volop aan de weg aan het timmeren zijn.

 

Voor dit festival had ik al een echte cross-over in het achterhoofd, maar dat wordt er eentje voor een volgende editie. Het lijkt mij best dat ik eens met mijn collega’s van de bordspellen samen zit en nadenk over welke thema’s we daarin kunnen aansnijden die iedereen boeien. Maar schrijf het maar alvast op: volgend jaar wil ik een “cross-over couch” (lacht).

Wat mogen we verder nog verwachten op het festival?
Naast de volledig nieuwe Drukkerij en de deelname van de Bibliotheek aan het festival, zal er zoals eerder gezegd ook een stripgerelateerde expo te zien zijn in de Luifelzaal. Ontroerend goed, de overzichtstentoonstelling van Judith Vanistendael als Bronzen Adhemar 2022 is vanaf woensdag 9 november te bezoeken voor het grote publiek, waarmee onze festivaldag op elf november de uitgelezen kans is om alles in bijna première te gaan bekijken. Die koppeling van festival en strip expo willen we ook graag continueren voor volgende edities. En verder hoop ik – net als vorige keer – veel verbazing te zien op de gezichten van bezoekers. Dan is mijn missie geslaagd.

 

Rock Paper Pencil Festival gaat door op vrijdag 11 november in De Warande in Turnhout van 10u tot 18u.

Rock Paper Pencil Festival »
Rock Paper Pencil »Gerelateerde berichten

Grensgebied: Dit Lichaam van Ons

Grensgebied: Dit Lichaam van Ons

27 februari 2024 
0
Eindejaarsvragen 2023 (1/3)

Eindejaarsvragen 2023 (1/3)

20 december 2023 
0
More Story

Het Verhoor: Britt Raes

Dat Britt Raes iets met huisdieren heeft, dat konden we lezen in haar ‘The Story of Petlover Karel’. Maar wisten jullie...