Vakantieliteratuur: Stripgids #9, De Nieuwe Garde en Gilgamesh
30 juni 2021 


Morgen start de zomervakantie. Traditioneel sluit Pulp deLuxe dan zijn deuren voor twee en een halve maand. Om die lange periode zonder wekelijkse strip en interviews te overbruggen gaan we jullie wat strandliteratuur aanraden voor de komende maanden.

vakantielectuur

Onze vrienden van Stripgids lanceren deze week hun negende nummer. Het is meteen ook het eerste nummer waarin Pulp deLuxe een eigen katern krijgt. Naast een verslag van de voorbije PéPé Soirée maakt de winnaar van de Plastieken Plunk Gerlinde De Ryck daarin haar opwachting met haar winnende strip Home. Verder koos Stripgids zelf ook een strip uit het aanbod van Pulp deLuxe van de afgelopen maanden. De keuze viel op de Nederlands-Duitse tekenaar Joris Bas Backer en zijn strip Een virus en zijn omgeving. Abonnees van Stripgids zullen zelfs een genummerde prent van Joris Bas Backer bij hun tijdschrift vinden.

Maar er zijn nog een heleboel redenen om het nieuwe nummer mee op vakantie te nemen. Er is ook een dossier over LGBTQIA2+. In dit dossier stelt Stripgids de vraag hoe met dit hele spectrum van geaardheid, identiteit, liefde en verlangen wordt omgegaan in strips, met strips en getuigenissen uit eigen land, Denemarken, Frankrijk, Libanon, Nederland, Spanje, Turkije en het Verenigd Koninkrijk. Verder komen ook Typex, Karel Anthierens, Delphine Lecompte en Sébastien Conard aan de beurt. Je kan ook werk bewonderen van Fien Jorissen, Posy Simmonds en Gerrit De Jager. En er is een stukje over stripmakers en borduren.

We mogen niet vergeten te vermelden dat de cover deze keer het werk is van de Fransman Nicolas de Crécy. De volledige inhoudstafel van het negende nummer kan je inkijken op de website van Stripgids zelf.

 

Valt het even mee dat onze tweede aanrader gratis bij de nieuwe Stripgids en Zone 5300 zit. De Nieuwe Garde is een eenmalig tijdschrift van de website 9e Kunst. Zij willen zich met dit initiatief inzetten voor jonge stripmakers.  Het tijdschrift is mogelijk gemaakt door uitgevers en betrokkenen uit de Nederlandstalige stripscène.

Naast werk van de bij Pulp deLuxe reeds bekende Dido Drachman, Valentijn Hamel, Bob op ’t Land en Helene Lespagnard die de prachtige cover mocht verzorgen zijn er ook nog strips te lezen van Karin Blaauwijkel, Mélanie Corre, Hanne Dewachter, Sabrina Kooijmans, Melanie Kranenburg, Tim Layae, Charlotte Pasveer, Lode Peeters, Emma Ringelding, Hugo Seriese, Indi Vos en Sarah San van der Wagt. Verder zijn er ook nog verschillende artikels te lezen, waaronder zelfs een artikel over Pulp deLuxe. En er is een uitneembaar boekje van Wommel.

Het Nieuwe Garde tijdschrift is vanaf 8 juli ook los verkrijgbaar in stripwinkels in Nederland en Vlaanderen.

 

Tenslotte is er nog één boekje die zeker niet in je reiskoffer mag ontbreken. Vorige week serveerden we jullie met The Flood al een voorsmaakje van het wondermooie boek Gilgamesh, dat uitgegeven werd bij Uitgeverij Vite en Obriant en van de hand is van Marie-Brune de Chassey, Adley, Dennis Marien en Cecilia Valagussa.

Uit de perstekst onthouden we: “De strip vertelt op visuele wijze het epos van Koning Gilgamesh, het oudst bekende verhaal tot heden. Alleen is Gilgamesh in dit boek een vrouw! Waarom veranderden de makers dit mythische personage van geslacht? Simpelweg omdat tienermeisjes vonden dat er maar weinig mythische heldinnen waren die op avontuur gingen. Dus besloten ze het gender veranderen.”.

Het boek is te krijgen oa via de website van Ulule.

 

Nog een prettige zomer toegewenst!Gerelateerde berichten

GRID: de jury

GRID: de jury

23 april 2024 
0
Grensgebied: Dit Lichaam van Ons

Grensgebied: Dit Lichaam van Ons

27 februari 2024 
0
More Story

Graduation Show 2021 #03

Met het einde van het academiejaar sluiten de kunstscholen hun deuren. Ook wij laten nog een laatste aflevering van onze...