Jan van Doornspeek wint de Plastieken Plunk 2015
9 december 2015 


Zaterdag 5 december plengden zeven stripmakers bittere en hete tranen. Toen werd immers voor de achtste keer De Plastieken Plunk uitgereikt, de prijs voor beste korte stripverhaal van het jaar. De lachende achtste stripmaker vanop de shortlist nam de prijs mee naar huis.

De tranen van één van de zeven huilenden waren iets minder heet want er werd ook een publieksprijs uitgereikt. Het verzamelde internet overlegde kort en stemde toen massaal op Floris de Smedt en zijn strip “Kapitein Ansjovis – Het Spookhuis”. Daarmee won hij een briefje van vijftig euro en een stripalbum van Plunk om zijn waterlanders mee te stelpen.

De jury, dit jaar bestaande uit journalist Michael Minneboo en stripmakers Willy Linthout (voorzitter) en Joris Vermassen, staken vervolgens een pleidooi af om hun keuze te verantwoorden. Zij prezen de ingezonden stripverhalen om passie en verdienste, maar vonden dat aan nogal veel verhalen op de shortlist een duidelijke structuur ontbrak.

Bijgevolg bekroonden zij een verhaal dat een zeer duidelijke structuur had tot winnaar. Jan van Doornspeek was helemaal uit Nederland naar Gent gekomen en sprong een gat in het plafond van café ’t Onverwacht Geluk toen hij vernam dat “De Wachtkamer” de felbegeerde prijs in de wacht sleepte. Een door geestelijke vader zelf gekneed beeldje van De Plastieken Plunk en 250 euro werden in de schimmige nacht van onze Belgische economie naar de Nederlandse tegenhanger ervan overgeheveld.

Voor het eerst werd ook een aanmoedigingsprijs uitgereikt: de Dieter van der Ougstraete Award. De prijs werd vernoemd naar de eerste winnaar ervan: Dieter van der Ougstraete. Deze prijs, een bon van 50 euro voor tekenmaterialenwinkel Lukas Creative wordt in de toekomst uitgereikt aan iemand die wilskracht, toewijding, talent en stamina vertoond heeft, maar toch naast de prijzen greep. Publiek en jury’s zijn immers niet onfeilbaar.

Dieter van der Ougstraete haalde de afgelopen jaren vier keer de shortlist en heeft tot nog toe niet één keer gewonnen. Bovendien lag hij op de uitreiking van de Dieter van der Ougstraete Award thuis ziek te bed.

De organisatie en alle aanwezigen hebben een gebedje voor hem gepreveld, hem veel beterschap gewenst en hebben zich vervolgens kapot gefeest op de Pépé Soirée.

Iedereen was fantastisch.

De organisatie

De radio was ook aanwezig bij de uitreiking :

 Gerelateerde berichten

More Story

De Plastieken Plunk 2015 – Genomineerde #08 : Jan van Doornspeek

Tot de PéPé Soirée publiceren we interviews met elk van de genomineerden. Het kan misschien nog uw stem beïnvloeden voor...