Lockdown Files (01): Dieter Van der Ougstraete, Dido Drachman en Myilln
1 april 2020 


Over de gevolgen van Corona en de bijhorende maatregelen is er al veel gezegd en geschreven. Het zorgde er in elk geval voor dat de Stripdagen Haarlem met een jaar uitgesteld werden en Zine Happening zijn hoop stelt op het weekend van 20 en 21 juni. We vroegen ons af hoe stripmakers de lockdown ervaren. In de eerste aflevering van onze reeks Lockdown Files gingen we eens horen hoe onze eigen redactieleden en stripmakers Dieter Van der Ougstraete, Dido Drachman en Myilln het vergaat in hun quarantaine.

lockdown01

1. Welke gevolgen heeft Corona voor jouw dagelijkse bezigheden?
2. Wat ligt er momenteel op je tekentafel?
3. Welk boek ben je tijdens je lockdown aan het lezen / heb je net uit / ligt klaar om te lezen? En wat wil je erover delen?
4. Hoe onderhoud je in deze periode je sociale contacten?
5. Wat is het eerste wat je gaat doen eens de lockdown opgeheven wordt?


Dieter Van der Ougstraete

1. Ik zit sowieso al veel in een soort van vrijwillige quarantaine, als (strip)tekenaar. Ik zie mijn kinderen en mijn vrouw meer dan anders, gelukkig vind ik dat wel fijn. Het is overal heel rustig, behalve in de supermarkt, daar breekt het einde der tijden aan. Verder kijk ik nu dagelijks naar het journaal, was mijn handen dubbel zo veel en dat is het zo’n beetje.

2. Ik werk aan een nieuw boek, dat zit in een prille fase. Het kan eigenlijk nog steeds alle kanten op en dus ga ik dat nog een tijdje voor mezelf houden.

Af en toe maak ik iets, met als enige reden omdat ik daar zin in heb. Zo schilder ik sedert de lockdown één personage per dag. Voor mijn laatste personages ben ik gaan snuisteren in mijn boekenkast. Misschien herken je er wel enkele?

3. Net uit: Limbo van Stephan Louwes.
Aan het (her)lezen: ‘Eightball‘ van Daniel Clowes.
Volgende: Zwerveling van Peter Van den Ende.

4. Straks ga ik naar een straatfeest. De DJ is al vollen bak bezig en de burgemeester is er ook. Het zal wel ok zijn.

5. Mezelf verliezen in niet-essentiële verplaatsingen.


Dido Drachman

1. Het is een beetje dubbel: Aan de ene kant kan ik het meeste van mijn werk gewoon nog verrichten als freelancer, maar voor mijn persoonlijk leven is het een behoorlijke ingreep. Zonder tot in detail te treden moest ik hals over kop terug naar Nederland, waar hoewel het mijn naasten plezier doet, ik simpel weg niet mijn eigen ruimte heb (lees ik mis mijn atelier). Het is net als of de hele wereld langzamer loopt maar dan met een laagje sudderende stress en angst onder alles. Ik hoor veel mensen over verveling, maar eigenlijk heb ik niet het gevoel dat ik minder te doen heb alleen maar andere dingen.

2. Ik ben aan het letteren voor twee projecten: mijn eigen graphic novel Zwanendrifters en een opdracht. Daarnaast werk ik deze week aan een beeld vertaling van Jasper Albinus zijn gedicht Hoe het is om (man) te zijn.

 

3.  Ik was The Most Fun We Ever Had van Claire Lombardo aan het lezen, maar die heb ik in Brussel achter moeten laten. Nu lees ik Kafka on The Shore van Murakami die ik al een tijd wilde lezen maar waar ik de tijd maar niet voor vond.

4. Vooral online wat niet mijn favoriete manier is. Mijn plan is om meer te bellen iets, wat ik écht te weinig doe. Het is een laag pitje maar het gaat.

5. Afhankelijk van wanneer dat is, de Nederlandse overheid gaat uit van juni, een ijsje eten in de zon samen met mijn vrienden terug in Brussel.


Myilln

1. Dat ik 24/24 kan tekenen en eigenlijk vind ik dat wel erg fijn.

2. Momenteel heb ik twee prioriteiten: ik maak portretten op aanvraag om deze pandemie financieel te overleven en ik werk aan mijn eerste graphic novel Roodoogje. Waar het over gaat ga ik lekker niet zeggen!

3. Ik heb een boek van Stephen King opzij gelegd om te lezen. maar ik ben zo bezig met tekenen dat ik er nog niet aan ben toegekomen

4. Ja, veel online zitten hé? Af en toe misschien wat wandelen. Ook bellen met familie.

5. Naar Schleiper gaan en tekenblokken kopen want ik heb nog maar vier bladzijden over en begin langzamerhand een beetje nerveus te worden omdat ik bijna geen papier meer heb.Gerelateerde berichten

More Story

Het Verhoor: B.Carrot over Alle Dagen Ui

Wie de huidige lockdown door de Corona-crisis ondraaglijk vind moet dringend Alle dagen ui, het debuutalbum van B.Carrot...