Lockdown Files (12): Cecilia Valagussa (incl. #StayAtHome Workout)
3 mei 2020 


Vanaf morgen wordt de lockdown overal in Europa een klein beetje versoepeld. Ook in Italië is dat het geval. Daar zit Cecilia Valagussa al iets langer dan ons in quarantaine. Vanavond trakteert ze Pulp deLuxe op een heuse workout om uw conditie terug wat op peil te houden.

1. Welke gevolgen heeft Corona voor jouw dagelijkse bezigheden?
2. Wat ligt er momenteel op je tekentafel?
3. Welk boek ben je tijdens je lockdown aan het lezen / heb je net uit / ligt klaar om te lezen? En wat wil je erover delen?
4. Hoe onderhoud je in deze periode je sociale contacten?
5. Wat is het eerste wat je gaat doen eens de lockdown opgeheven wordt?


Cecilia Valagussa

1. Ik ben een illustrator, dus ik breng normaal gesproken al uren en uren van eenzaam en “zittend werk” door achter het bureau te tekenen of achter de computer te werken. Mijn atelier is thuis. Ondanks de Corona ben ik in staat geweest om te blijven werken. Normaal gezien doe ik heel intensief werk dat dagen en dagen duurt als een soort van kluizenaar. Daarna ga ik meestal uit met vrienden. Ik ga naar tentoonstellingen, concerten, de bioscoop, naar het zwembad… Dit zijn de belangrijkste ontlastingskleppen die het virus heeft “verstopt”.

Het project dat me over het algemeen helpt om het sedentaire karakter van mijn werk in balans te brengen is Fossick Project, een muziek- en animatieshow die ik samen met de zangeres en muzikante Marta del Grandi doe. Het is een soort hedendaags schaduwtheater, waarvoor Marta het muzikale gedeelte zingt en componeert terwijl ik analoge animatie maak door middel van bewegende poppen op een overheadprojector. Dankzij dit project konden we veel reizen en op internationale muziek- en podiumkunstenfestivals over de hele wereld optreden.

We onderbreken dit interview even voor een korte #StayAtHome Workout met Pangolin PT. Onder het filmpje kan je verder lezen.

 

Naast het feit dat mijn aanpak veel “claustrofobischer” is geworden, omdat ik niet langer de mogelijkheid heb om het werk thuis in evenwicht te brengen met activiteiten op verplaatsing, heeft de lockdown een zware impact gehad op de lopende projecten, die uitstel en vertraging hebben ondervonden. De uitvoering is volledig uitgesteld en daarmee ook alle organisatie- en boekingswerkzaamheden voor het jaar 2020. Om deze reden hebben Marta en ik besloten om nieuwe ideeën en mogelijkheden te ontwikkelen om ons werk op afstand te laten evolueren, waarbij we ons richten op het produceren van korte animatiefilmpjes. Tijdens deze quarantaine heb ik besloten om de basis van After Effects te leren. Ik ben erg blij dat ik het begonnen ben, maar ik ben een beginner en op een gegeven moment wilde ik de computer in de fik steken! (lacht)

Ik heb in deze twee maanden kunnen blijven werken aan strips, ook al zijn voor dit jaar alle festivals en beurzen, die een zeer belangrijk onderdeel van het werk vormen en mogelijkheden zijn om persoonlijk kennis te maken met professionals die in hetzelfde vakgebied werkzaam zijn, geannuleerd.

2. Op mijn bureau ligt: een lange “to do list”, het storyboard van een nieuw Fossick Project, de Engelse vertaling van de strip Slachtbank dat ook gepubliceerd werd op Pulp deLuxe, de definitieve tekeningen van een collectief stripverhaal waar ik samen met Dennis Marien en twee andere Franse illustratoren aan werk. Allemaal nog steeds top secret (lacht mysterieus).

 

3. Ik lees nu de biografie van Simone de Beauvoir omdat ik bezig ben met een project over haar. Onder de vele dingen die online staan, raad ik Simon Hanselmann’s nieuwe online strips over quarantaine aan, elke dag post hij een deel van het verhaal, het is meestal een van de beste korte lectuur die ik elke dag heb!

4. Ik onderhoud sociale contacten door uren en uren aan de telefoon te zitten. Ik vermijd videocalls in groep op zoom omdat ze veel te ongemakkelijk zijn! In feite is bij een groep vrienden zijn een van de dingen die ik het meest mis.

5. Ik wil een picknick hebben, een hele dag buiten zijn en misschien de neiging hebben om dan te slapen.


Meer over het Fossick Project kon je ook al lezen in haar verhoor-aflevering van in oktober op Pulp deLuxe. Als je de verdere avonturen van Pangolin PT wil blijven volgen kan je iedere week afstemmen op hun Vimeo-kanaal. Daarin kan je ook deze ode aan de “superhelden” die tijdens de lockdown hun werk blijven doen terug vinden.
(vocals: Marta del Grandi)

 Gerelateerde berichten

More Story

Lockdown Files (11): Bruno Willaert, Veerle Devos, Roel Daenen, Tine Anthoni en Johan Stuyck

Niet enkel stripmakers zitten momenteel in lockdown. Er is ook nog een heleboel volk dat al dan niet aan de zijlijn constant...