Het Verhoor: Maarten van der Meer
15 oktober 2023 


Maarten van der Meer debuteert deze week op Pulp deLuxe met zijn reisverhaal Naar Huis. We wilden hem wel eens uithoren over zijn plannen om vanaf nu ook langere verhalen te brengen.

door Bruno Willaert.

verhoor-maarten2

Wat moet de lezer weten over jou?

Mijn naam is Maarten van der Meer. Ik werk sinds een paar jaar als illustrator, voornamelijk als live notulist bij events en congressen. Daarnaast doe ik los redactioneel werk en maak ik strips.

Ik werk altijd door dialogen te schrijven en gewoon maar te beginnen en het te laten gebeuren.

Deze week publiceerden we Naar Huis op Pulp deLuxe, een suggestief reisverhaal dat vooral veel vragen oproept. Hoe kwam je op dit idee?

Het idee kwam tijdens mijn vakantie in Kroatië dit jaar. We waren met wat vrienden en tijdens een wandeling op een van de laatste dagen zat ik na te denken over een verhaal en liet ik me inspireren door de omgeving. ’s Avonds gingen we nog wat zwemmen en op het strand zitten en toen begon ik met schrijven en kwam dit er eigenlijk snel uit. Ik werk altijd door dialogen te schrijven en gewoon maar te beginnen en het te laten gebeuren als het ware. Een omgeving helpt dan altijd heel erg goed om in een bepaald gevoel te komen, de rest volgt dan vaak vanzelf.

 

Momenteel ben je bezig met je eerste lange strip. Kan je daar al iets over kwijt?

Ja, ik ben tijdens de Corona lockdowns veel gaan wandelen en fietsen en ontdekte een groot stuk polder in de buurt waar ik woon, wat ik eigenlijk niet echt kende. Het is een erg oud en schitterend gebied waar bijna niemand komt, gezien er geen grote doorgaande wegen zijn. Er lopen enorme hoogspanningsmasten dwars door het landschap. Ik ben zelf ook in een soortgelijke omgeving opgegroeid.

Ik kreeg tijdens het wandelen het idee een verhaal te maken over een aantal jongeren die in een kleine gemeenschap wonen, van verschillende leeftijden, tijdens de laatste dagen van de zomervakantie. Het verhaal volgt steeds weer een ander groepje. Je gaat van feestje naar feestje, van huis naar huis, maar allemaal zijn ze bezig met het grote feest dat ’s avonds gaat plaatsvinden onder een van de hoogspanningsmasten. Daar komen alle personages weer samen en zien we hoe de avond sommigen heeft doen veranderen.

(lees verder onder de foto’s)

 

Ik ben momenteel ongeveer op de helft met schrijven en tekenen en ben bij uitgevers rond aan het gaan om te zien of het wat is of niet. Ik heb jarenlang aanzetten gemaakt voor strips die ik vervolgens nooit afrondde, omdat ik enorm kritisch was op mezelf. Dit was de eerste keer dat ik ergens aan ging werken en vond dat het allemaal klopte op een bepaalde manier. Ik probeer het begin volgend jaar af te ronden en uit te geven.

Je bent al een tijdje actief als illustrator en maker van korte stripjes oa voor Schokkend Nieuws en Kutlul. Waarom ben je nu pas bezig met een lange strip?

Ik vond het schrijven van verhalen eigenlijk het lastigste en minst leuke van het hele strip maken proces. Ik vond dat ik er niet goed in was. Daardoor was ik ontzettend kritisch op alles wat ik schreef en verzon, waardoor ik mezelf haast verlamde om überhaupt iets te maken. Tot ik een aantal jaar terug een kort verhaal had gemaakt wat is een kuš! boekje werd geplaatst. Het feit dat het werd geplaatst gaf me zo’n enorme impuls, waardoor ik weer gewoon dingen ben gaan maken. Het heeft me best wel bevrijd op een bepaalde manier. Ook heb ik jarenlang allemaal dummy’s volgeschreven met ideeën en synopsissen van korte en lange verhalen waarmee ik de komende jaren volop mee uit de voeten kan als ik zou willen. Tijd is nog wel altijd een probleem.

 

Je debuut op Pulp deLuxe was er eigenlijk drie jaar geleden al met je 12-pagina’s lange strip “Felix” op onze 24h Comic Square tijdens de corona pandemie. Wordt je huidige Instagram reeks, waarbij je iedere dag een plaatje van een “onvoorbereid en geïmproviseerd verhaal” plaatst, een grotere uitdaging?

Dat klopt, ja! Ik was dat alweer bijna vergeten. Die 24h Comic Square was in dezelfde periode dat het korte verhaal in kuš! werd geplaatst. Beide korte verhalen waren een katalysator voor mij om dingen te gaan maken en niet zo te lopen treuzelen eigenlijk. Het Instagram verhaal waar ik mee ben begonnen is wel een uitdaging. Ik kwam een beginnetje tegen van dit verhaal in een oude dummy wat ik las en eigenlijk wel leuk vond. Ik ben dat toen gaan uitwerken en na tien, vijftien pagina’s  volgde eigenlijk vanzelf wat meer ideeën voor waar het verhaal naartoe kon gaan. Ik vroeg me toen af wat ik ermee moest en besloot er een Instagram ding van te maken. Tijdens de lockdowns waren bijvoorbeeld Simon Hanselmann en Benjamin Marra een pagina-per-dag strip begonnen op Instagram en ik wilde dat ook altijd eens proberen. Dat is dit dus geworden.

Ik heb wel een paar ideeën waar het verhaal naartoe kan gaan, maar hoe ik daar kom en of het leuk, spannend of interessant wordt weet ik niet. Het is vooral ontzettend leuk om te doen en het is een goede stok achter de deur voor mezelf om iedere dag een pagina klaar te hebben om te plaatsen. Ik hoop er wel een aantal jaar mee door te kunnen gaan eigenlijk.

 

Naar Huis op Pulp deLuxe »
Profiel Maarten van der Meer »Gerelateerde berichten

24h Comics Challenge

24h Comics Challenge

29 mei 2024 
0
GRID: de jury

GRID: de jury

23 april 2024 
0
More Story

Het Verhoor: Jeroen Janssen en Arezoo Moradi over Landloos als de wind

Hoe kunnen we onze nieuwe jaargang beter starten dan met een gezonde herfstwandeling in het gezelschap van Arezoo Moradi...