De Plastieken Plunk-genomineerden aan het woord
12 november 2018 


Komende zaterdag wordt in de Bal Infernal in Gent de elfde Plastieken Plunk uitgereikt. Dan beslist een eminente jury bestaande uit Joost Pollman (voorzitter), Tine Guns en Lectrr wie er met de hoofdprijs naar huis mag gaan. Wij waren alvast benieuwd naar wat de genomineerden zelf vonden over de kansen van hun tegenstanders en of ze nog iets te vertellen hadden over hun eigen strip.

1. Valentine Gallardo – A Strong woman
Kan je ons iets meer vertellen over de ontstaansgeschiedenis van je weergaloze strip?
Het verhaal is ontstaan na ik een natuurdocumentaire had gezien, en inspiratie gekregen had van een kleine vleermuis. Die vleermuis woont in de woestijn en jaagt ‘s nachts op grote schorpioenen. Die schorpioenen zijn groter dan haar! Het is ook geïnspireerd door vrouwen die traumatische persoonlijke verhalen online deelden tijdens #metoo, en de aarzeling om dit te doen. Ik heb de zin ‘strong woman’ veel gehoord en ik vroeg mij of wat de gevolgen zijn van zichzelf ‘sterk’ te moeten tonen aan de wereld.

Wie van de andere finalisten is jouw favoriet en waarom?
Boris Pramatarov en Jan Panev, niet alleen omdat zij mijn vrienden zijn maar ik vind hun tekenstijl weergaloos! (Ik heb dit woord in de eerste vraag eerst gezien en opgezocht. Bedankt om mijn Nederlandse vocabulaire uit te breiden)

2. Miel Vandepitte – Het Narrenpact
Kan je ons iets meer vertellen over de ontstaansgeschiedenis van je weergaloze strip?
‘Het Narrenpact’ was aanvankelijk gebaseerd op een documentaire ‘Lomax The Songhunter’, maar ging al gauw een eigen leven leiden. Het verhaal gaat over een groep muzikanten, die een deal aangaan om voor het eerst hun muziek laten opnemen door een revolutionaire machine. Ze worden daar goed voor betaald, en zijn dus bereid het vermogen te verliezen om als enige hun muziek op te voeren. Ze verliezen echter meer dan verwacht, en de machine neemt het verhaal (en de découpage van de strip) helemaal over. Het was heel leuk om met de ongewone pagina-indelingen te kunnen spelen, en ik hoop dat het resultaat ook aangenaam is om naar te kijken.

Wie van de andere finalisten is jouw favoriet en waarom?
Ik denk dat ‘Story About Love’ van Boris Pramatarov waarschijnlijk het meeste verdient om te winnen. Ik heb de indruk dat de Plastieken Plunk niet gewoon goeie verhalen met mooie beelden beloont, maar verhalen die met geen enkel ander medium verteld kunnen worden. Dat gaat zeker op voor ‘Story About Love’: de vormgeving is heel uniek en onlosmakelijk verbonden met het verhaal, en dat is is voor mij van integraal belang in een goede strip.

De tekeningen zitten ook tjokvol “cameo’s” van pop culturefiguren (tel de Astroboys!). Hoewel dat, wat mij betreft, in net iets te veel illustraties en posters voorkomt, is er in dit verhaal een hele goede reden voor, want het gaat over het samenkomen van de mentale werelden van de twee hoofdpersonages. Je kan er dus ook nog eens lang naar blijven kijken, en dat terwijl het in zwart-wit is.

3. Maarten Vande Wiele – Octopussy
Kan je ons iets meer vertellen over de ontstaansgeschiedenis van je weergaloze strip?
De James Bond film ‘Octopussy’ heeft als kind een diepe indruk op me nagelaten. Het was allemaal zo exotisch, glamoureus, vol actie, vol India, mooie vrouwen en jongensdromen. Het kon niet verder staan van mijn dagelijkse leven. Roger Moore was mijn kinderheld. Mijn kortverhaal is een bescheiden eerbetoon aan de vorig jaar overleden Roger Moore en tegelijkertijd een viering van de 35e verjaardag van ‘Octopussy’.

Wie van de andere finalisten is jouw favoriet en waarom?
Mijn favoriet van de andere finalisten is ‘Puss in the woods’. We delen om te beginnen het woordje ‘Puss’ in onze titels. Katten zijn mijn favoriete dieren en ik vind het vooral een heel mooie, toegankelijke, onvoorspelbare, bizarre en woordeloze strip. Mijn complimenten aan Rob!

4. Rob van Barneveld – Puss in the woods
Kan je ons iets meer vertellen over de ontstaansgeschiedenis van je weergaloze strip?
Sinds 2016 teken ik tekstloze kattenstrips onder de naam Pussloose. Het was eerst de bedoeling dat ik bij elke bundel kattenstrips een pun zou doen met films en katten. Dus namen als Claws, Catman, Beetlepuss. Maar ik vond Pussloose eigenlijk wel het leukste en sindsdien heet het zo.

Meestal tekende ik met Pussloose herkenbare kleine grapjes van 4 plaatjes, maar tijdens 24 Hour Comic Day 2017 vond ik het leuk om mijzelf eens uit te dagen met paginagrapjes. Het werd allemaal wat gekker, met slakken en trollen enzo, en ik had daar best lol in. Een selectie van die strips heb ik ingestuurd voor de Plastieken Plunk.

Ik plaats mijn strips op Instagram en heb daar inmiddels ook veel volgers, sinds afgelopen week 25.000. Het tekstloze helpt ook natuurlijk, Chinezen en Russen begrijpen mijn strips nu ook en het is leuk om veel reacties te krijgen op het werk, een fijne motivatie om door te gaan. Ik ben freelance illustrator en teken normaal veel voor bedrijven, visualiseer jaarplannen en maak plannen rondom cultuurveranderingen op de werkvloer. Hele andere koek dus. Het fijne van Pussloose is dat ik qua fantasie helemaal los kan gaan in een soort eigen wereld.

Ik hoop die eigen wereld nog wel een poosje door te zetten en misschien ooit de aandacht te krijgen van een buitenlandse uitgever. Kunnen nog meer Chinezen en Russen mijn werk lezen, haha.

Wie van de andere finalisten is jouw favoriet en waarom?
Octopussy van Maarten van der Wiele
. Heerlijke strakke tekenstijl, fijne kleuren. Oh en tekstloos hé.

5. Jan Panev – Ravine
Kan je ons iets meer vertellen over de ontstaansgeschiedenis van je weergaloze strip?
Mijn kerngedachte voor het verhaal, of de eerste gedachte, was om iets met veel bewegingen te maken. Het meeste van mijn narratief werk bestaat uit heel kalme dubbele pagina-tekeningen en daar wou ik in dit geval mee breken. Hier zouden de panels heel luid zijn en volgepropt met bewegingslijnen. En onder invloed van audioboeken van Philip K. Dick, J.G.Ballard en Isaac Asimov, die ik altijd aan het beluisteren was, wou ik ooit eens een pulpy science fiction verhaal maken.

Wie van de andere finalisten is jouw favoriet en waarom?
Uff, het is moeilijk om te kiezen! Ik ken Valentine Gallardo en Boris Pramatarov persoonlijk en vind alle twee op hun manier geweldig. Valentine heeft een toffe vertellende/narrative flow in haar strips terwijl Boris altijd visueel aandacht opeist. Ze zijn allebei zo verschillend dat ik niet zeggen kan wie beter is. Maar het zijn wel die twee die ik de beste vind.

6. Lien Vanstiphout – Speeltijd
Kan je ons iets meer vertellen over de ontstaansgeschiedenis van je weergaloze strip?
Vorig jaar schreef ik mij in voor de cursus Stripauteur op de Syntra in Hasselt. Deze strip werd mijn eindwerk. De strip ontstond vanuit een illustratie die ik maakte in het midden van het jaar. Als leerkracht wou ik een plaat maken over de gebeurtenissen op een speelplaats, een typische kijkplaten in het onderwijs. Ik wou eerder naar hedendaagse dingen grijpen dan naar de typische bezigheden. Ik koos ervoor om bij elke strippagina dezelfde opbouw te behouden, zodat de lezer duidelijk de verschillende kinderen/groepjes kon blijven volgen. De typische stripkaders heb ik behouden om bepaalde gebeurtenissen te versterken: iemand die uitgesloten wordt, zal in een kadertje alleen terechtkomen. De lezer kan een groepje volgen door de strip heen en weer van vorenaf aan starten. Om de hele ervaring mee te hebben, kan je de strip meerdere keren lezen.

Wie van de andere finalisten is jouw favoriet en waarom?
‘Puss in the woods’ van Rob van Barneveld
. De grafische stijl en zijn kleurcontrasten spreken me aan. De humor sluit het nauwst aan bij mijn voorkeur.

7. Boris Pramatarov – Story About Love
Kan je ons iets meer vertellen over de ontstaansgeschiedenis van je weergaloze strip?
Deze strip gaat over een nieuwe liefde in mijn leven – van de eerste ontmoeting tot het begin van onze relatie.
De prenten gaan over de innerlijke werelden van twee geliefden die samenkomen en zich vermengen, met zichzelf en met de buitenwereld. Twee persoonlijke realiteiten die intiem communiceren en beelden met elkaar uitwisselen.

Wie van de andere finalisten is jouw favoriet en waarom?
Ik bewonder het werk van Valentine Gallardo.
Haar manier van vertellen is simpel maar stelt belangrijke vragen en illustreert de sterke positie die een artiest kan innemen op sociaal vlak.

8. Jan van Doornspeek – Winkel
Kan je ons iets meer vertellen over de ontstaansgeschiedenis van je weergaloze strip?
“Winkel” is ontstaan door mijn vorige strip “Wachtkamer”. Het enigszins humoristische, irritante karakter van de hoofdrol speler wilde ik verder uitdiepen.

Wie van de andere finalisten is jouw favoriet en waarom?
Het werk van Boris Pramatarov vind ik fascinerend en heeft mij drie jaar geleden deels geïnspireerd om mijn project Dark Drawings op te zetten.Gerelateerde berichten

More Story

Het Verhoor: Miel Vandepitte

Zaterdag 17 november komen we te weten wie de elfde Plastieken Plunk gaat winnen. Miel Vandepitte, de jongste telg van de acht...