Retro #PP10 : 2014 – Thijs Desmet
15 oktober 2017 


De Plastieken Plunk is dit jaar aan zijn tiende editie toe. Een geschikte gelegenheid om terug te blikken op de afgelopen negen afleveringen. Deze week gaan we terug naar de editie van 2014.

Het record voor de vlotste jurering uit de rijke geschiedenis van de Plastieken Plunk gaat zonder discussie naar de zevende editie uit 2014. Binnen de minuut werd het vonnis over de winnaar geveld en dat ondanks de toch wel stevige shortlist van dat jaar. De jury van dienst bestond uit Tonio Van Vugt, Kim Duchateau en Sébastien Conard. Die laatste ontbrak op het jaarlijkse etentje in het Vosje in Gent en maakte rechtstreeks vanuit Parijs zijn voorkeur bekend.

De editie van 2014 mag ook wel een vlekkeloze editie genoemd worden. Naast de stevige shotlist was er nog eens een echte fotograaf aanwezig en was er een filmpje van de uitreiking die niet onderbelicht was. Het decor van de PéPé Soirée was voor de tweede keer Het Onverwacht Geluk in Gent.

Thijs Desmet mocht het gegeerde beeldje van Luc Cromheecke mee naar huis nemen, dankzij zijn kortverhaal “Spokenuur” dat door de jury grappig, sympathiek en grafisch zeer aantrekkelijk gevonden werd.

Bereid een speech voor.

pp2014Op welk punt in je carrière stond je toen je De Plastieken Plunk won?
Ik had pas mijn master behaald aan LUCA Gent waar ik illustratiekunst heb gestudeerd.

Wat weet je nog van die avond? Wat ging er door je heen toen je De Plastieken Plunk gewonnen had?
Helaas herinner ik me nog mijn klungelige overwinningsspeech, die ik niet had voorbereid omdat ik niet had verwacht te winnen en daar ook vrede mee had genomen. Desondanks raakte ik wel extreem nerveus toen de top drie eindelijk werd afgeroepen.

Hoe is je carrière verder verlopen?
Kort na de Plastieken Plunk won ik ook nog de eerste prijs en scenarioprijs op het stripfestival Fumetto in Zwitserland. Dat heeft alles samen wel geholpen aan wat mooie opdrachten te raken en bovendien komt binnenkort bij Bries mijn debuutstrip “Van Roken ga je Dood” uit, waarin een herwerkte versie van “Spokenuur” zal verschijnen.

Waar staat het beeldje van de Plastieken Plunk dat je gewonnen hebt?
Dat staat op een trap die dubbel fungeert als boekenrek, naast mijn twee Fumetto trofeeën.

Heb je een goede raad voor de winnaar van dit jaar?
Bereid een speech voor.

Wat was, naast de dag waarop je De Plastieken Plunk gewonnen hebt natuurlijk, de beste dag van je leven?
De dag dat Kanye West mij namedropte tijdens een van zijn concerten. Ook al hou ik niet zo van Kanye West.

Lees hier de winnende strip Spokenuur van Thijs Desmet »

De overige genomineerden van 2014: Bram Algoed, Ben Gijsemans, Bart Nijstad, Rob Van Barnveld, Pieter Vandenabeele, Tania Verhelst en Dieter VDO.

Affiche: Pieter RosseelGerelateerde berichten

More Story

De Heilige shortlist van de Plastieken Plunk

Na een retraite van drie dagen in een chaletje diep in de Ardennen, doemt een moe gelezen organisatie op met de shortlist...