Het Verhoor: Jan Panev
7 oktober 2018 


Vanavond publiceerden we de kortstrip Ravine van de uit Duitsland afkomstige tekenaar Jan Panev, die eerder dit jaar al debuteerde op Pulp deLuxe met Be Gone, Buildings. Omdat het nooit kwaad kan om iets meer te weten te komen over de stripmaker zelf proberen we vanaf deze week iedere strip te vergezellen van een kort interview. Jan Panev is de eerste die aan de beurt komt en over de eerste vraag moesten we niet zo lang nadenken.

verhoor-janpanev2

Wie is Jan Panev eigenlijk?
Ik ben een grafisch kunstenaar uit Leipzig, Duitsland en ik geloof dat er een wereld tussen de illustratie en de beeldende kunst is waar wij nog veel kunnen ontdekken.

Je behaalde je master in LUCA School of Arts in Gent. Hoe komt een Duitser in Gent terecht?
Toen de vraag van de masteropleiding opkwam was ik heel zeker dat ik daarvoor een nieuwe hogeschool en daarmee nieuwe invloeden zou willen proberen. Mijn Duitse professor Georg Barber aka ATAK gaf vroeger les op LUCA en sprak heel enthousiast over de school. Toevallig was er ook de magnifieke Goele Dewanckel, een lesgeefster aan LUCA, door een project bij ons in Halle (Saale) op bezoek. Wij praatten met elkaar en haar werk en persoonlijkheid spraken mij zeer aan. Ik zei haar dat ik graag naar Gent wou komen. Zij vond dat ogenschijnlijk niet erg. Een portfolio en een Skype-interview later stond ik er ook al.

ravineJe nieuwste kortverhaal Ravine op Pulp deLuxe is een bizar science fiction-verhaal, maar ligt toch vooral in het verlengde van je eerder illustratiewerk. Vertel eens wat meer over de ontstaansgeschiedenis van de strip.
Mijn kerngedachte voor het verhaal, of de eerste gedachte, was om iets met veel bewegingen te maken. Het meeste van mijn narratief werk bestaat uit heel kalme dubbele pagina-tekeningen en daar wou ik in dit geval mee breken. Hier zouden de panels heel luid zijn en volgepropt met bewegingslijnen. En onder invloed van de Philip K. Dick, J.G.Ballard en Isaac Asimov audioboeken, die ik altijd aan het beluisteren was, wou ik ooit eens een pulpy science fiction verhaal maken.

Dit jaar verhuisde je naar Kopenhagen. Werkt een nieuwe omgeving inspirerend voor jou?
Ja en nee. Verandering is wel belangrijk als invloed maar rust is even belangrijk voor de destillatie ervan. Ik zal nu niet onmiddellijk kunnen vertrekken en ergens anders mijn tenten opslaan. Daarvoor geniet ik momenteel teveel van de concentratie op mijn werk.

Wat mogen we in de toekomst nog van je verwachten?
Oh, heel veel! Ik heb een boek en een zine die ik graag zou willen uitgeven. Voor de zine denk ik aan een mooie riso print. Ik ben begonnen met hout en collages te werken. Als je mij op Instagram volgt, zal je dat zien. Er stroomt ook meer en meer freelance werk binnen. Ik heb bijvoorbeeld nu illustraties voor een Engels tijdschrift gemaakt. En ik maak ook deel uit van het trio HAEDS voor wie ik nu grafisch ontwerp in de modewereld doe. Dus goed bezig.

Ravine op Pulp deLuxe »
Profiel Jan Panev »Gerelateerde berichten

Grensgebied: BOYCOTT

Grensgebied: BOYCOTT

28 juni 2020 
0
Het Verhoor: Quentin Masse

Het Verhoor: Quentin Masse

5 april 2020 
0
More Story

PéPé Soirée met de uitreiking van de Plastieken Plunk 2018

Op zaterdag 17 november is er terug de PéPé Soirée met de elfde uitreiking van De Plastieken Plunk in Le Bal Infernal...