Grensgebied: BOYCOTT
28 juni 2020 


De zomervakantie betekent normaal gezien ook voor ons dat we ons even kunnen verliezen in reizen naar de meest exotische oorden. Corona stak daar dit jaar helaas een stokje voor. Uitgeverij BOYCOTT zorgt dan weer voor een leuk alternatief met hun boek Dit is Jeruzalem, een geïllustreerde reisgids doorheen Jeruzalem voor kinderen.

door Bruno Willaert

grensgebied-boycott2

Wat moeten we weten over BOYCOTT?
Uitgeverij BOYCOTT is een jonge uitgeverij van prentenboeken opgezet door Rosa Bernhard en Jan Popelar in 2018. De naam zegt het al, we zijn niet mainstream te noemen. We durven juist voor minder commerciële titels te kiezen en proberen daarmee de broodnodige variatie in het aanbod van kinderboeken te bieden. BOYCOTT geeft prentenboeken uit die onderscheidend zijn doordat zij uitzonderlijk geïllustreerd zijn, een slim concept bevatten en vooral de fantasie van de lezer weten te prikkelen. We besteden veel aandacht aan hoe onze boeken gedrukt worden. Allemaal zijn ze op gedrukt op kwaliteitspapier zodat de boeken er ook bijzonder uitzien en aanvoelen.

De naam zegt het al, we zijn niet mainstream te noemen.

Jullie catalogus bijna uitsluitend titels van internationale tekenaars. Hoe gaan jullie doorgaans te werk bij het selecteren van titels voor Boycott?
We zoeken niet per se naar internationale tekenaars, maar naar de beste boeken. We hebben onze criteria en weten zelf heel goed waarnaar we zoeken. Ons doel is om een divers fonds van prentenboeken op te bouwen, zodat kinderen in aanraking komen met verschillende visuele beeldtalen en we als uitgever zo echt een aanvulling zijn op de kinderboekenmarkt. Uiteindelijk zijn we gedreven door de visie van wat een kinderboekenuitgever in onze ogen zou moeten zijn, namelijk: het uitgeven van unieke prentenboeken van hoge kwaliteit die in de meeste boekwinkels verkrijgbaar zijn. Daar streven we naar.

 

Onlangs verscheen bij jullie Dit is Jeruzalem van de Tsjechische tekenaar Stanislav Setinský, een prachtig geïllustreerde reisgids doorheen Jeruzalem voor kinderen. In tijden van Corona lijkt het wel een mooi alternatief voor de reizen die we momenteel niet kunnen maken.
We hadden het voor de zomer gepland, met het idee dat je op reis kunt zonder ergens naartoe te gaan. Dit is Jeruzalem is geïnspireerd op de serie This is… van Miroslav Šašek, een wereldwijd bekende serie van 18 reisboeken die tussen 1959 en 1974 voor het eerst zijn uitgegeven. Dit is niet het laatste boek van deze reeks dat we uit zullen geven. We vinden namelijk geïllustreerde reisboeken voor kinderen een fantastisch idee. En er volgen de komende jaren nog meer boeken van verschillende steden.

 

Dit boek kwam er mede door steun van het Tsjechische ministerie van Cultuur. Hoe belangrijk zijn subsidies voor BOYCOTT?
Subsidies zijn zeer welkom en belangrijk, hierdoor kun je namelijk als uitgever net voor wat minder commerciële titels kiezen en durf je wat meer risico te nemen.

Jullie hebben ook een fysiek adres in Amsterdam.
We zijn begin 2017 BOYCOTT begonnen als boekwinkel, eerst in Amsterdam-Noord en daarna in West. In onze winkel kon je internationale prentenboeken en art prints kopen. We zijn recent verhuisd (1 juni) naar een kantoor in Amsterdam. Onze boekwinkel hebben we gesloten, zodat we ons helemaal op het uitgeven kunnen focussen.

 

Op welke uitgaves zijn jullie het meest trots en waarom?
We zijn natuurlijk trots op al onze uitgaves, maar als we er een paar kiezen dan is het De pittige pruim die een pop werd, omdat het een Zilveren Penseel heeft gewonnen en het echt een uniek boek is. We zijn ook erg trots op dat we als eerste uitgever de Kattenkwaad serie, een super populaire serie uit Japan, naar het Westen hebben gebracht. Het eerste deel De broodfabriek kwam net voor de coronacrisis uit. In het najaar verschijnt De stoomtrein.

 

Wat brengt de toekomst voor BOYCOTT?
We weten natuurlijk niet wat de toekomst brengt, maar zeker meer fantastische prentenboeken voor het Nederlandstalige publiek. Zo verschijnt in het najaar een nieuw boek van Chrudoš Valoušek, de illustrator van ons boek De pittige pruim die een pop werd. In Spreekwoorden mix geeft Valousek, meester in linosnedes, een fantastische draai aan spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen. We werken ook al een tijd aan een prentenboek van de Nederlandse illustrator Ralph Zabel. We kijken ook erg naar de verschijning van dat boek uit.

 

Via voordekunst.nl kan je uitgeverij BOYCOTT ook een handje helpen bij de productie van hun volgende boeken.

website BOYCOTT »

 
Vorig artikel
Pulp deLuxe op vakantie
Volgend artikel
Het Verhoor: Thijs DesmetGerelateerde berichten

More Story

Pulp deLuxe op vakantie

Woensdag zijn we alweer 1 juli. Hoewel het door Corona dan wel een andere zomervakantie zal zijn betekent het wel nog steeds...