Het Verhoor: Lien Vanstiphout
2 december 2018 


Twee weken geleden won Lien Vanstiphout op de PéPé Soirée de publieksprijs voor haar strip Speeltijd, die we vorige week op Pulp deLuxe publiceerden. Hoog tijd om even kennis te maken met deze tekenares uit de streek van de steenkoolmijnen.

verhoor-lien

Wie is Lien Vanstiphout?
Ik ben 29 jaar, getrouwd en volledig gesetteld in het centrum van Hasselt.

Lien_pg8Afgelopen zondag publiceerden we je strip “Speeltijd” waarmee je op de PéPé Soirée de publieksprijs won. Hoe is die precies ontstaan?
Vorig jaar schreef ik mij in voor de cursus Stripauteur op de Syntra in Hasselt. Deze strip werd mijn eindwerk. De strip ontstond vanuit een illustratie die ik maakte in het midden van het jaar. Als leerkracht wou ik een plaat maken over de gebeurtenissen op een speelplaats, een typische kijkplaat in het onderwijs. Ik wou eerder naar hedendaagse dingen grijpen dan naar de typische bezigheden. Ik koos ervoor om bij elke strippagina dezelfde opbouw te behouden, zodat de lezer duidelijk de verschillende kinderen/groepjes kon blijven volgen. De typische stripkaders heb ik behouden om bepaalde gebeurtenissen te versterken: iemand die uitgesloten wordt, zal in een kadertje alleen terechtkomen. De lezer kan een groepje volgen door de strip heen en weer van voren af aan starten. Om de hele ervaring mee te hebben, kan je de strip meerdere keren lezen.

Als leerkracht wou ik een plaat maken over de gebeurtenissen op een speelplaats, een typische kijkplaat in het onderwijs.

We kunnen spreken van een late roeping als je via avondonderwijs de stripwereld binnentreedt. Wat bracht je ertoe deze stap te zetten?
Tekenen is iets waar ik al heel mijn leven mee bezig ben geweest: na het middelbaar Kunstonderwijs ben ik Grafisch ontwerp gaan studeren. Daarin heb ik een Masterdiploma behaald; een jaar later ben ik beginnen werken als leerkracht P.O. en Beeldende vorming in de naschoolse academies. In mijn vrije tijd was ik bezig met tekenen en toen ik hoorde van de stripopleiding op de Syntra, heb ik me ingeschreven. In mijn jeugd heb ik altijd veel strips gelezen aangezien mijn vader een verzamelaar is. Dit was een mooie kans om meer bezig te zijn met iets wat ik graag doe.

Is er nog nieuws over dat meisje dat gans je strip rechts bovenaan in de struiken zit?
Voor mij een weet, voor jullie een vraag. 😉

Wat mogen we in de toekomst nog van je verwachten?
Door de fijne reacties op mijn eerste strip wil ik dit thema nog wat verder uitwerken. In de eerste plaats een aantal van deze verhalen bundelen in een eigen boekje zou geweldig zijn. Lesgeven aan kinderen is een onuitputtelijke bron van anekdotes en er zitten nog heel wat ideeën in mijn achterhoofd. Als ik hardop mag dromen, zie ik freelance illustratief werk gecombineerd met lesgeven direct zitten.

Speeltijd op Pulp deLuxe »
Profiel Lien Vanstiphout »

Net voor de uitreiking was Lien Vanstiphout ook te gast bij TV Limburg ter gelegenheid van haar nominatie voor de Plastieken Plunk.Gerelateerde berichten

More Story

Maarten Vande Wiele wint de 11e Plastieken Plunk

Op zaterdag 17 november werd op de PéPé Soirée de elfde winnaar van De Plastieken Plunk bekend gemaakt. Deze prijs voor...