Het Verhoor: Marjolein Verbruggen
31 januari 2021 


Vorige week kon je op Pulp deLuxe even uitwaaien in de strip Strand door illustratrice Marjolein Verbruggen. Wist je dat deze sympathieke Zwolse artieste ook een gediplomeerd autisme en AD(H)D coach is? Er zijn genoeg interessante weetjes om Marjolein eens goed te verhoren.

door Veerle Devos

verhoor-marjolein2

In je biografie staat er te lezen dat je uit Zwolle komt. Is Zwolle een creatieve stad? Ik heb het gevoel dat we toch al vaak Zwols artistiek talent mochten bewonderen op onze website.
Zwolle
heeft een kunstacademie met onder andere illustratie en comic design als afstudeerrichtingen. Dat zal wel de grootste bron zijn van het talent uit Zwolle dat de weg vindt naar Pulp deLuxe. Maar Zwolle heeft ook meer creatieve opleidingen zoals het Cibap, creatieve broedplaatsen en een aantal leuke festivals en ook heel wat bijzondere winkels. Ik denk dat het wel een stad is die creativiteit  waardeert.

Ik hou er best wel van om alleen te werken en verdwaal het liefst van al in mijn eigen hoofd.

Ik ken zelf ook  best veel illustratoren en striptekenaars hier in de stad bijvoorbeeld Cynthia Lim, Ron Wanders, Kirsten Offringa en Jan van Doornspeek. Met Cynthia heb ik een poos een atelier gedeeld en ook wel eens samen dingen gemaakt. Het zijn allemaal talentvolle mensen en ik zou met allen wel eens willen samenwerken. In sommige gevallen zou dat interessante resultaten opleveren. Maar om eerlijk te zijn hou ik er best wel van om alleen te werken en verdwaal ik het liefst van al in mijn eigen hoofd. Hoewel het soms ook heel verrijkend kan zijn om wat meer input te krijgen van iemand anders.

Je gebruikt verschillende materialen om jouw ideeën tot kunstwerken om te toveren. Maar wat voor materiaal gebruik je het liefst?
Dat hangt er een beetje van af wat ik wil maken en met welk doel. Tussen Linoleum en Micron 005 pennen kan ik in ieder geval niet kiezen.  Ik houd heel erg van het bijna ambachtelijke proces van het maken van een linoleumsnede. Het gutsen vind ik heel fijn om te doen en je hebt nooit helemaal 100% de controle over wat het wordt. Maar tekenen met die hele dunne pennetjes blijf ik ook steeds op terugkomen. Ik houd van priegellijntjes, stipjes, streepjes en patroontjes. Linoleum en pen lijken het tegenovergestelde want bepaalde dingen zijn onmogelijk met linoleum, die wel weer met pen kunnen en vice versa. Maar gemeen met elkaar hebben ze dat het aardig arbeidsintensief is en dat is blijkbaar belangrijk voor mijn proces.

 

Je bent een uitstekend illustratrice maar op je website staat er ook dat je een opgeleid autisme en AD(H)D coach bent. Wat heeft je voor deze opleiding doen kiezen?
Tijdens mijn studie illustratie heb ik van dichtbij gezien hoe moeilijk het kan zijn om te studeren aan een kunstacademie terwijl je autisme hebt. Een goede vriendin van mij liep totaal vast en moest stoppen. Dat je een opleiding niet kan afmaken terwijl je wel het talent op artistiek vlak hebt vond ik heel erg. Later ben ik nog de verkorte opleiding DBKV gaan doen bij ArtEZ en kwam dit onderwerp weer terug. Ik ben terecht gekomen bij Marijke Pielage. Zij heeft AKM KunstMaat opgericht juist om deze studenten te helpen. Ik ben daar toen op een gegeven moment gestart als coach. Samen met een student uitpluizen wat de problemen zijn waar ze tegenaan lopen en oplossingen zoeken vind ik erg leuk. Ook vind ik het heel bijzonder om iemands persoonlijke en artistieke ontwikkeling van zo dichtbij te mogen volgen.

 

Je kennis over autisme en AD(H)D zit ook wat verwerkt in je strip Strand. Daarin beschrijf je een personage dat zich graag wat terugtrekt. Is dit een gevoel dat jou ook bekend is?
Ik maak niet bewust werk waar ik mijn ervaring met mensen met autisme en AD(H)D in verwerk. Ik gebruik wel veel kleine dingetjes uit mijn eigen leven. Die vervorm ik of vergroot ik uit zodat ze in het verhaal passen wat ik wil vertellen. Het ontsnappen van de persoon in deze strip is dan ook vooral gebaseerd op mijn eigen gevoel. Ik ben graag samen met andere mensen, maar ook graag alleen. Op een gegeven moment kan het gezelschap van anderen me gaan benauwen en dan moet ik even alleen zijn. Dan laad ik weer even op. Ik denk dat dat wel voor veel mensen herkenbaar is.

 

De zee keert vaak terug in je tekeningen. Heb je een speciale voorliefde voor deze plaats?
Ja, ik ben heel graag aan het strand! Vooral in de winter als het daar een beetje guurder is. Ik hou ervan om uren rechtdoor te  wandelen, samen met mijn honden. De weidsheid van het landschap en hoe het strand elke keer hetzelfde maar tegelijk ook ontzettend veranderlijk is vind ik intens mooi. Het is een plek waar ik even mijn hoofd leeg kan maken en gewoon kan zijn

Je tekeningen geven mij een heel gezellig en zelfs huiselijk gevoel. Je illustreert blijkbaar erg graag dieren. Heb je er ooit al aan gedacht om een kinderboek te tekenen?
Klopt (lacht). Afgelopen jaar had ik eindelijk de focus om iets af te maken. En ja, een hond speelt de hoofdrol. Nu nog een uitgever…

 

Op je Instagram zien we verschillende foto’s van honden. Hoeveel huisdieren heb je?
Ik heb twee honden, twee katten en een aquarium met vissen en garnalen, aantal onbekend. Als mijn huis wat groter was liep er waarschijnlijk wel wat meer rond.

Wat zou je ECHT graag willen bereiken met je artistiek werk?
Heel letterlijk zou ik graag een eigen geschreven/getekend boek uitgeven, maar ik wil vooral werk kunnen blijven maken en mezelf verder ontwikkelen. Ik wil ook wel  sterker worden in het vertellen van verhalen. Ik denk dat dat iets is waarin je altijd verder blijft groeien als je er mee bezig blijft. En ik vind ambachtelijke dingen heel interessant. Zoals linosnedes in verschillende kleurlagen of boekbinden. Dat zijn dingen waar je heel nauwkeurig voor moet kunnen werken. Maar dat is niet echt mijn sterkste kant. Ik heb genoeg zaken op mijn verlanglijstje staan.

Strand op Pulp deLuxe »
Profiel Marjolein Verbruggen »Gerelateerde berichten

Het Verhoor: Hillianne Leupen

Het Verhoor: Hillianne Leupen

18 december 2023 
0
Het Verhoor: Indi Vos

Het Verhoor: Indi Vos

21 februari 2023 
0
More Story

Zine Club #11: I don't fit in anywhere (door Mam)

Review door Valentine Gallardo. Meer info over MAM vind je op deze website. De zine zelf kan je hier lezen.