Eindejaarsvragen 2022 (2/3)
2 januari 2023 


We zijn reeds 2 januari 2023, maar Pulp deLuxe is nog lang niet uitgekeken op het afgelopen jaar. In de tweede aflevering van onze Eindejaarsvragen komen Bruno Willaert, Valentine Gallardo, Antje Y.A. en Ferre Leriche aan het woord.

1. Wat is het beste dat je gelezen hebt in 2022?
2. Welke film, tv-serie, muzikant en/of toneelstuk is je bijgebleven in 2022?
3. Wat was je leukste feestje of activiteit uit 2022?
4. Wat heb je afgelopen jaar voor het eerst gedaan?
5. Wat zijn de vooruitzichten voor 2023?

Bruno Willaert

1. Op de valreep nog Stolp gelezen, de eerste van een vierdelige reeks van de Poolse stripmakers Daniel Odija en Wojciech Stefaniec, een dystopische strip over een kuststadje waar de bevolking onvruchtbaar is en kinderen bijgevolg zeldzaam worden. Het klinkt allemaal heel zwartgallig, maar het is tevens een visuele trip bol van prachtige zinnen. Voor een auteurslezing ook Hier is alles veilig van Anneleen Van Offel gelezen. Ik heb in 2022 minder graphic novels gelezen dan anders, maar ook Bungalow 5 van Maarten Vande Wiele en Ostende van Dominique Goblet wou ik nog even vermelden. Tot slot is nog een speciale vermelding voor het kleinood Die Binnekamer van Octavia Roodt dat op Rock Paper Pencil op mysterieuze wijze in mijn bezit kwam.

2. Film: R.M.N. van de Roemeense regisseur Cristian Mungiu op Film Fest Gent dat zich afspeelt in een stadje in Transsylvanië waar mensen van verschillende etniciteiten al even vredig samenleven tot gastarbeiders uit Sri Lanka hun intrede maken. Hoogtepunt van de film, dat uiteraard over racisme gaat, is een volksdiscussie van een kwartier waarbij de camera stil staat. Andere aanraders uit 2022 waren Close van Lukas Dhont en The Banshees of Inisherin van Martin McDonagh. Tv-serie: Ik kijk op eigen tempo naar Better Call Saul. Muziek: Met Best Kept Secret in de Beekse Bergen ben ik voor het eerst in jaren nog eens op een rockfestival beland, met optredens van oa King Gizzard & Lizard Wizard, Jehnny Beth en Nick Cave. Een paar dagen later was mijn eerste covid besmetting een feit.

3. Stripgerelateerd waren er de tweedaagse festivals Zine Happening (de tweede maal dat Pulp deLuxe er zijn Plastieken Plunk uitreikte) en Stripdagen Haarlem, naast een ontmoetingsdag tussen Belgische en Zwitserse stripmakers in Brussel. Niet-stripgerelateerd was er de herontdekking van Sevilla in vier dagen tijd.

4. In het voorjaar volgde ik een cursus Literair Bloggen, dat na de zomer een uitgebreid vervolg kreeg met een cursus Literair Schrijven waar ik me steeds meer mee amuseer. Ik durf me nog niet uit te spreken waar dit in 2023 naartoe leidt.

5. … of toch een beetje, want in maart moet ik mijn eerste kortverhaal inleveren voor die cursus. Misschien schrijf ik ooit nog wel eens een stripscenario, maar dat heeft nog geen prioriteit. In 2023 volgt ook nog de derde editie van Zine Happening die Pulp deLuxe en Les VoiZines samen organiseren. Zet het weekend van 20 en 21 mei maar in jullie agenda. In het voorjaar komt er tevens een reeks van Drink & Draws, georganiseerd door Pulp deLuxe.


Valentine Gallardo

1. Ik heb de strip Voleuse van Lucie Bryon gelezen, de tekeningen zijn ontzettend leuk en de verhaal over tieners die dingen op feesten stelen is grappig en goed afgerond. Ook heb ik veel smallpress strips en zines gelezen, en een die er voor mij uitspringt is Mama LipsSpace Trip, een grappig verhaal over Mama die naar de ruimte reist per ongeluk.

2. Ik vond Everything, everywhere, all at once ongelooflijk amusant, verrassend en de beelden waren als snoep voor de ogen. Ik hou van dromerige verhalen over tijdreizen en alternatieve dimensies, dus dit was right up my alley. Ook heb ik heel hard genoten van de muziekfestival Sonic City in Kortrijk – het was de eerste keer dat ik daar ging en ik was aangenaam verrast door de kwaliteit van de bands, allemaal nieuw voor mij. Echt een aanrader.

3. Ik vond Tuigmarkt echt de max. Good vibes, vriendelijke mensen en veel leuke handgemaakte dingen.

4.  Ik ben voor het eerst op residentie gegaan met Tieten Met Haar tijdens een week in Het Entrepot in Brugge. Wij hebben daar een een Choose your own adventure zine gemaakt, over een jonge kunstenaar die naar huis gaat voor een kerst familiefeest. Wij hebben ook een zine workshop tijdens de Konvooi festival gegeven.

5. Ik hoop mijn strip Bloodless af te maken.


Antje Y.A.

1. In 2022 ferm de Vlaamse vergetelheid ingedoken. In mijn achterwaartse cultivatie gestrand op enkele noemenswaardige Vaderlandsche schrijvers: met name Felix Timmermans en zijn kortverhaal De Kelder of Maurice Gilliams, een ware estheet met een indringende woordensier. (nvdr: Antje betreurt ten zeerste de politieke uitlatingen van de schrijver en had liever gehad dat hij met zulks talent de geschiedenis had herschreven)

2. Beste film: Speak no Evil. Brave Denen, stoute Hollanders, heel stoute. Mijn inlevingsvermogen swingde de pan uit. Ik kreeg spasmen, zweethandjes en een plaatsvervangend – tergend – sociaal angstgevoel. Mijn surprise hit van het jaar.

3. Keulen (Phantasialand): Het waren gotische tijden voor mij. Zowel architecturaal (neveneffect van de research voor Huis van Harry) als literair (Dracula van Bram Stoker gelezen). Een bezoek aan het pretpark Phantasialand in Duitsland leidde me nadien naar de nabijgelegen stad van Keulen. Koddig en kerstig allemaal met haar Weihnachtsmarkten maar neem dan die ongepoetste imposante kerken die een zwarte schaduw leggen over al die joligheid. Fantastisch.

4. Ik heb voor het eerst een fucking strip gemaakt. Eindelijk. Dat werd tijd. Op naar meer. En mijn autotheorie behaald. Nu die baan op.

5. De literaire pen vijlen. Meer lezen. Meer reizen. Gezellige eetplekken ontdekken. Nieuwe routines kweken. Nieuwe mensen ontmoeten. Verder ontpoppen. Mezelf uitdagen. Die dingen.


Ferre Leriche

1. Voor mij was het dit jaar geen boek of strip, het zullen de teksten zijn van Rogier Roeters die me dit jaar werden voorgeschoteld. Heerlijke zinnen, onbeschaamd en je m’en foutistisch weergegeven maar oh zo fijn, spits en delicaat. Doorspekt met Oernederlandse woorden die enkel onze noorderburen -te luid- uitkramen.

2. Tijdens de Gentse Feesten had ik het geluk dat mijn partner tickets kocht  voor Testament van een journalist van Action Zoo Humain. Ik ben geen kenner van theater, noch een frequent bezoeker van cultuurhuizen, laat dat duidelijk zijn. Maar dit was het soort van voorstelling waarna ik tegen mijn partner zei “We moeten vaker naar het theater gaan.” Dat hebben we natuurlijk niet gedaan, ik heb wel wat beters te doen. Maar toch, het was een pracht van een stuk. Het was een narratieve  en emotionele belevenis waarbij ik geen moment de aandacht kon verliezen en me van begin tot einde uitdaagde en amuseerde.

uco3. De vernissage van de eerste tentoonstelling van Galerie Platte Commerce die ik dit jaar oprichtte met twee partners. Een kers op een taart waar we hebben voor moeten zwoegen, veel werk, veel zweet en nog pakken meer stress. Maar die avond viel dat alles van onze schouders en werden we getrakteerd op een geweldige avond met onze kunstenaars en de bezoekers. 

4. Ik ben afgelopen jaar voor eerst intensief naar buiten beginnen treden met mijn artistiek werk. Een uitdaging voor mij, eentje waaraan ik mezelf moet herinneren en verplichten om ze aan te gaan, maar een uitdaging die vruchten afwerpt en eentje die me energie en voldoening blijft geven.

5. De tweede tentoonstelling van de galerie staat gepland, de locatie is in orde en we zijn duchtig over de invulling aan het denken. Verder starten we met een Drink & Draw voor Pup deLuxe, een sociaal wederkerend evenement (waarover later meer) waar ik ongelooflijk naar uitkijk. Doorheen mijn studentenjaren en zelfs nu nog heb ik het samenkomen met andere tekenaars gemist, die community, specifiek op strip gericht beginnen opbouwen in Gent met de fijne groep mensen van Pulp deLuxe, daar ben ik enorm benieuwd naar.
Gerelateerde berichten

More Story

Eindejaarsvragen 2022 (1/3)

Traditiegetrouw blijkt Pulp deLuxe nog een laatste keer terug op het afgelopen jaar, of beter gezegd nog drie keer. De jaarlijkse...