Grensgebied: Zine Happening 7
24 april 2022 


Nieuws over de Plastieken Plunk hebben we de voorbije weken al genoeg in jullie strot geramd. Laten we het ook eens hebben over Zine Happening, het zine festival waar de PéPé Soirée doorgaat en die al aan zijn zevende editie toe is, voor de derde keer op rij in de Kunsthal in Gent én dit jaar opnieuw met internationale gasten.

door Bruno Willaert

grensgebied-zh7b

Volgend weekend gaat de zevende editie van Zine Happening door in de Kunsthal in Gent. Ik neem aan dat jullie opgelucht zijn om nog eens een editie zonder grote corona maatregelen te organiseren?
Meer dan alleen een boekenmarkt, is Zine Happening sedert 2015 een plek waar een echte community ontstaat en kunstenaars van alle niveaus kunnen netwerken, plezier hebben en van elkaar leren. Het is dus inderdaad een opluchting, maar COVID is nog niet voorbij en we moedigen ons publiek en onze gasten aan om nog op hun hoede te blijven en vaak hun handen te wassen! De bar zal terug open zijn voor mensen om rond te hangen, er zullen weer lezingen en workshops zijn. We zijn ook blij dat we weer een tatoeëerder kunnen verwelkomen. We kijken met andere woorden erg naar de 2022 editie.

Er is voor elk wat wils op Zine Happening VII.

Vorig jaar was het nog een “local edition” van het festival. Mogen we dit jaar veel buitenlandse gasten verwachten?
Door het reisverbod door COVID hebben we het festival in 2021 inderdaad moeten beperken tot lokale artiesten. Dit jaar zullen er meer internationale kunstenaars aan de tafels zitten, met name uit Nederland, Frankrijk, Italië, en ook veel getalenteerde kunstenaars en schrijvers uit België. En onze hoofdgast, het Tsjechische collectief FŮD, zal de sociaal geëngageerde Tsjechische illustratie tonen in een tentoonstelling getiteld “The Pencil Tip” in het Oud Huis in de Kunsthal. Zij zullen ook een lezing geven over hoe je tekenen kunt gebruiken voor sociale verandering.

 

Zijn er dit jaar weer specifieke expo’s en workshops waar we naar mogen uitkijken?
Niet alleen is er de “The Pencil Tip” tentoonstelling met Tsjechische illustraties, maar ook studenten van LUCA School of Arts Gent tonen hun werk in een groepstentoonstelling. Er zullen ook zines gemaakt worden tijdens De Krook’s Zine Lab workshops, evenals een reizende boekenplank. Er is een workshop van het Gentse Zine Lab in samenwerking met de Brusselsz Zine Club, en er zijn leuke doe-het-zelf workshops door kunstenaarsduo Vick Henriquez en Zie Groenen.

 

Op zaterdagavond is er terug een PéPé Soirée mét publiek. Over de Plastieken Plunk en de PukkelPlunk berichten we elders op onze website al uitgebreid. Wat mogen we dit jaar van nieuwigheden verwachten bij de Small Press BIG Award?
De Small Press BIG award zal voor het tweede jaar op rij uitgereikt worden. Het idee achter deze prijs is om zelfpublicatie te stimuleren en zelfgepubliceerde auteurs aan te moedigen met een geldprijs. Net als vorig jaar, reiken we GEEN prijs uit voor de “beste” zine, omdat we niet geloven dat die bestaat of dat we de autoriteit hebben om te zeggen wat dat zou zijn. Onze selectiecriteria zijn uniciteit, vorm, algemene vibe, eerlijkheid, evenals de subjectieve smaak van onze teamleden. We zijn benieuwd waar de deelnemers mee afkomen! De prijs staat open voor alle tafelhouders.

 

Wat mogen we verder nog verwachten op Zine Happening?
Doe mee aan spannende gratis workshops of kom luisteren naar inspirerende artist talks, laat je tatoeëren of neem een unieke print mee naar huis, eet anarcho-feministische taart van Girls go Boom of drink een drankje aan de bar, win een kunstwerk bij de tombola of woon een glamoureuze prijsuitreiking bij. Er is voor elk wat wils op Zine Happening VII. En als je er niet genoeg van kunt krijgen kom je gewoon het volgende weekend terug naar de Kunsthal voor onze vrienden van Ghent Art Book Fair!

 

 

Zine Happening VI op Facebook »
Les VoiZines op Facebook »
website Zine Happening »
PéPé Soirée »Gerelateerde berichten

More Story

Janssen en Janssens willen de Plastieken Plunk winnen

Nog minder dan tien dagen te gaan en dan weten we wie de dertiende eigenaar wordt van een Plastieken Plunk. Zoals de boventitel...