Het Verhoor: Thijs Desmet
28 juni 2020 


De voorbije weken konden we jullie met Kijkhut en Vuur verblijden met nieuw werk van ons eigen redactielid Thijs Desmet. Dat leek ons een meer dan goede reden om hem zelfs onder deze extreme weersomstandigheden nog eens aan een verhoor te onderwerpen.

door Rebecca van Bockel

verhoor-thijs2

Ondertussen weet iedereen wel wie je bent. Hoe gaat het met je en waar ben je momenteel mee bezig?
Ik ben momenteel, zoals iedereen waarschijnlijk, aan het smelten in de eerste hittegolf van het jaar. Daarnaast ben ik aan het uitkijken naar de zomervakantie zodat ik me volledig kan gooien op een aantal grote en kleine projectjes. Waarover vertel ik hieronder wel wat meer. De afgelopen maand was ik naast schoolwerk vooral bezig met keramiek, animatie, blender en storyboarden.

Ik vind mezelf een one-trick-pony, maar dan eentje die graag verschillende outfits uitprobeert.

Je strip Vuur is in een andere stijl getekend en zonder dialoog. Hoe komt het dat je deze strip anders hebt benaderd dan Kijkhut?
Om te beginnen is Kijkhut eigenlijk ouder. Ik ben er een tijdje geleden aan begonnen toen ik nog bezig was aan mijn boek Van Roken ga je Dood. Dat is meteen ook de reden waarom ik het niet meteen heb kunnen afwerken. De lockdown was een beetje een aanzet om het eindelijk af te werken. Mijn stijl is wel al wat veranderd sinds dan. Ook pas ik mijn stijl of techniek altijd aan naar de sfeer die het verhaal moet oproepen. Voor de natuurlijke setting leek kleurpotlood de beste optie. Vuur heeft ook wel een natuurlijke setting maar die heeft een andere rol.

 

Met Vuur wou ik zien of ik sneller en efficiënter kon werken door digitaal te kleuren (spoiler: dat kon ik niet). Ik wou met Vuur ook proberen mijn eigen versie van de iets klassiekere strips te maken. Oorspronkelijk had ik de strip trouwens wel met dialoog (of eerder monoloog) getekend maar die werkte dan weer niet. Het werd te cliché. Ik heb dus de volledige tweede helft hertekend en geprobeerd om de essentie van de dialoog in beelden te vertellen. Waarschijnlijk gaat iedereen het dan veel meer op hun eigen manier interpreteren en niet per se hoe ik het bedoeld heb, maar dat vind ik ook wel goed.

Ben je van plan meer stripjes te maken in de stijl van Vuur?
Ik zal er sowieso elementen uit meenemen naar volgende strips. Zowel in de visuele stijl als de inhoud. Ik wil eigenlijk altijd nieuwe dingen uitproberen maar daarin neem ik ook altijd elementen mee uit vorige projecten. Ik heb altijd wel mijn “handelsmerken”, zowel visueel als inhoudelijk, die altijd terugkomen. Thematisch gezien staat Vuur eigenlijk zelfs niet zo ver weg van Kijkhut of mijn ander werk. Om eerlijk te zijn vind ik mezelf een beetje een one-trick-pony, maar dan eentje die graag verschillende outfits uitprobeert.

 

Naast striptekenen volg je ook animatiefilm op de deeltijdse academie. Hoe bevalt de opleiding je en ben je van plan om in de toekomst ook animatiefilmpjes te maken?
Ik had wel al wat ervaring met animatie maar vind het nog steeds heel fijn en leerrijk. Ik vind het boeiend om de overeenkomsten te zien met strip maar eigenlijk minstens even boeiend om me van de grote verschillen bewust te worden. Het zijn ook vooral die verschillen die ik verder wil verkennen. Ik merk nu al als ik aan een strip werk dat ik mezelf de vraag stel: “oké hoe kan ik deze scene nu tekenen op een manier die met een animatiefilm volledig onmogelijk is”.

 

Animatiefilmpjes wil ik zeker maken al zal het voorlopig wel bij korte filmpjes van hooguit enkele minuten of gifs blijven. Animeren is nog tijdsintensiever dan striptekenen en voorlopig wil ik mijn “grote” verhalen nog via strip uitwerken.

Een tijdje geleden heb je je eerste collaboratie zine gemaakt: Strange Sequences. Ben je van plan nog een tweede editie te maken?
Dat is de bedoeling maar het zal te zien zijn wanneer en hoe ik dat zal kunnen betalen. Er komt binnenkort wel een nieuwe zine uit die ik onder de Strange Sequences naam publiceer maar die eerder een zijsprongetje is. Het wordt een kleine zwart-wit zine met onder andere bijdrages van Aniss El Hamouri en Felix Bosschaert, die allebei al eens de revue zijn gepasseerd op Pulp deLuxe.

 

Kijkhut op Pulp deLuxe »
Vuur op Pulp deLuxe »
Profiel Thijs Desmet »Gerelateerde berichten

More Story

Grensgebied: BOYCOTT

De zomervakantie betekent normaal gezien ook voor ons dat we ons even kunnen verliezen in reizen naar de meest exotische...