Grensgebied: I.W.N.F.Y.
28 november 2021 


Een van je ouders verliezen, maar uit dat verlies op creatieve manier iets nieuw creëren. Het lukte David Boon die twee jaar geleden zijn moeder verloor aan jongdementie, maar er met I.W.N.F.Y. (I will never forget you) er een groter doel aan over hield.

door Bruno Willaert.

grensgebied-iwnfy2

IWNFY draait rond een ziekte waar velen in hun omgeving wel vroeg of laat al eens mee te maken krijgen: dementie. Wat was de aanleiding voor jou om dit project te starten?
Mijn mama is twee jaar geleden gestorven, ze had jongdementie. De eerste jaren hebben wij (mijn vrouw Karlijne en ik) een aantal projecten gedaan voor de warmste week. Maar ik wou een project starten dat een langere levensduur had dan enkel die weken van de warmste week, ook een manier zoeken om zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met het verhaal van dementie. Door samen te werken met verschillende illustratoren gingen we sowieso onze cirkel verbreden, we krijgen zo verschillende stijlen die ook een breder publiek kunnen aanspreken. Dit project gaat ook over schoonheid en warmte creëren, de schoonheid van de illustraties/zeefdrukken maar ook de schoonheid van om voor elkaar te zorgen.

Dit project gaat over schoonheid en warmte creëren, de schoonheid van de illustraties maar ook de schoonheid van om voor elkaar te zorgen.

Wat is de bedoeling om met IWNFY te bereiken?
Enerzijds willen we mensen kennis laten maken met het verhaal van dementie. Veel mensen denken nog dat dementie nog ‘gewoon vergeten’ is. Maar het is zoveel meer dan dat. Wie je bent, je persoonlijkheid verdwijnt laag na laag. Anderzijds willen we geld inzamelen, de helft van de opbrengst gaat naar Expertisecentrum dementie Vlaanderen. Dit gaat dan voornamelijk naar ‘zorgonderzoek, hoe kan je mensen met dementie en hun naasten het beste helpen. Zij organiseren gespreksavonden, zijn bezig met een referentiekader dementie en nog veel meer.

 

Welke illustratoren hebben reeds een bijdrage geleverd en hoe heb je hen uitgekozen?
Om de zoveel tijd nodig ik een illustrator uit. Ik betaal hen ook voor deze job, voor mij is dit heel belangrijk. Ik volg veel illustratoren online, of kom ze tegen in de offline media of valt er mij een mooi boek op.

 

Sowieso moet hun stijl mij aanspreken en ik kijk ook een beetje of wat ze doen ook tot zijn recht zou komen  met de techniek van zeefdruk. Ik kijk niet naar wat ze al bereikt hebben, het zijn zowel gevestigde waarden als jong talent. Momenteel bestaat de collectie uit zeefdrukken van: Ingrid Godon, Tom Schoonooghe, Charlotte Dumortier, Kristof Devos, Zinzi Moons, Pieter Van Eenoge en Doeke Van Nuil.

 

Je bent zelf grafisch vormgever, wat van pas komt bij het fabriceren van de zeefdruk prints van IWNFY. Hoe verloopt de samenwerking met de illustrator doorgaans?
Ik ben van opleiding grafisch vormgever. De laatste tijd is dit meer aan het verschuiven naar beeldend kunstenaar. Dus ik heb sowieso een passie voor schoonheid die ik heb meegekregen van mijn mama. Ook is er altijd een bewondering geweest voor illustratoren, hoe zij een verhaal kunnen vertellen met beelden en met dit project zelf in 1 beeld een gevoel kunnen opwekken vind ik echt prachtig. Ik geef de illustratoren het verhaal mee van het project, dat het een positief beeld moet zijn, een boodschap van warmte. Ze zijn voor de rest helemaal vrij, alleen moet de letters I W N F Y ergens in de illustratie verwerkt worden.

 

Dan gaan zij aan de slag en wacht ik (spannend) af wat het gaat worden. Dan gaan we het zeefdruk atelier in. Ik nodig altijd de illustrator mee uit als die mee wil/kan komen. Het zijn altijd fijne momenten als de illustratie laag na laag tot leven komt.

In een filmpje op je Instagram zeg je dat IWNFY helpt als creatieve verwerking. Heb je het gevoel dat het overlijden van je moeder hiermee een doel gekregen heeft?
Je kan het zeker zien als een soort verwerking . Ik weet zeker dat mijn mama ongelofelijk fier zou zijn op mijn creatieve uitspattingen. En met dit project hou ik ze dicht bij mij wat een goed gevoel geeft.

Website I.W.N.F.Y. »Gerelateerde berichten

More Story

Het Verhoor: Gerlinde De Ryck

Er is een gezegde dat driemaal scheepsrecht is. Dat geldt doorgaans niet op Pulp deLuxe waar we toch proberen te vermijden...