Het Verhoor: Rosa Arango
17 maart 2019 


Twee weken overdonderde Rosa Arango ons met haar poëtische kortstrip The Frozen Lake over herinneringen die je blijven achtervolgen. We wilden wel eens weten hoe ze tot dit onderwerp gekomen was.

verhoor-rosa

Stel jezelf voor.
Hoi! Ik ben Rosa en ik ben twee jaar geleden afgestudeerd aan de LUCA School of Arts in Gent.
Ik ben Frans en Colombiaans en ik hou van verhalen vertellen door schilderijen en strips.
Mijn emoties lopen vrijer door tekeningen dan door woorden.

Waar haal je doorgaans je inspiratie vandaan?
Ik haal veel inspiratie uit films, het vroege werk van Dario Argento, David Lynch en Georges Franju, en uit boeken, vooral die geschreven door Haruki Murakami, Steve Erickson, Kathryn Davis. Ik hou van boeken die een vleugje magisch realisme in zich hebben.

Ik haal ook inspiratie uit poëzie. Ik lees momenteel het eerste gedichtenboek van René Ricard.

Grafisch ben ik op het moment echt dol op ukiyo-e kunst. Ik denk dat de beelden verbazingwekkend zijn! Ik raak ook geïnspireerd door de cartoons en tv-programma’s die ik als kind zag, zoals Are you afraid of the dark, Tales from the crypt, Buffy,

En natuurlijk virale video’s die de revue passeren en die ik niet kan vermijden. Voor deze specifieke strip ben ik echt geïnspireerd geraakt door de National Geographic-video: «luister naar de bovenaardse geluiden van schaatsen op dun ijs». Een vriend stuurde me het en het maakte een zeer sterke indruk.

Ik zal de gekte nog meer omarmen.

In je strip The Frozen Lake praat je over herinneringen die je blijven achtervolgen. Heb je zoveel zware fouten gemaakt die je blijven achtervolgen? Of hoe ben je tot dit thema gekomen?
Ik heb deze strip gemaakt voor een open call over ellende. Ik wilde me concentreren op het gevoel van ellende op zichzelf en niet op de redenen achter deze diepe angst. Ik dacht aan het idioom «Méfie toi de l’eau qui dort» (Pas op voor het slapende water) en ik besloot om er de hele strip over te maken.
Wat gebeurt er als je al deze slechte emoties en traumatische herinneringen op een geheime plek opgeslokt en genegeerd krijgt en ze ontvouwen zich onmiddellijk?

Frozenlake

Wat kunnen we in de toekomst van u verwachten?
Gedurende de laatste paar maanden ben ik druk bezig geweest met het werken aan een geheim project.
Meer korte strips zullen in de nabije toekomst komen. Dat is zeker! Ik werk ook mee aan het Strange Sequences-project van Thijs Desmet.
Dan zullen er waarschijnlijk ook nog schilderijen en linosneden zijn. Ik mis echt de lichamelijkheid van het doorsnijden van de linoleum.

Ook zal ik de gekte nog meer omarmen.

The Frozen Lake op Pulp deLuxe »
Profiel Rosa Arango »Gerelateerde berichten

More Story

Het Verhoor: Karolina Szejda

Onlangs publiceerden we Teresa, het debuut op Pulp deLuxe van de uit Polen afkomstige Karolina Szejda die momenteel nog aan haar...