Retro #PP10 : 2016 – Jonas Sysmans
12 november 2017 


De Plastieken Plunk is dit jaar aan zijn tiende editie toe. Een geschikte gelegenheid om terug te blikken op de afgelopen negen afleveringen. Deze week gaan we terug naar de editie van 2016.

fEen week voor de tiende editie is de editie van vorig jaar aan de beurt. De negende editie had ook een primeur in petto. Een jaar nadat de Nederlandse taal niet langer de hoofdvereiste was om een strip in te sturen verdween onze moedertaal integraal uit de shortlist. Dat was ook de jury van 2016 opgevallen tijdens hun jaarlijkse etentje in het Vosje in Gent. Ria Schulpen, Mario Boon en juryvoorzitster Annelies Verbeke mochten deze keer de shortlist onder handen nemen. Na een grondige jurering viel de keuze uiteindelijk op Jonas Sysmans met zijn kortverhaal “Krieg”. Uit het juryverslag onthouden we nog dat Krieg niet het meest virtuoos getekende verhaal was, maar als volledige en volwaardige strip er net ietsje meer bovenuit stak.

De negende editie vond voor de vierde en jammer genoeg voorlopig ook laatste keer plaats in Het Onverwacht Geluk in Gent dat kortgeleden zijn deuren sluitte. Komende zaterdag vindt de tiende editie terug plaats in Le Bal Infernal in Gent.

Onverwacht geluk!

pp_2016_affiche_met_logos-1Op welk punt in je carrière stond je toen je De Plastieken Plunk won?
Te midden in mijn master grafisch ontwerp.

Wat weet je nog van die avond? Wat ging er door je heen toen je De Plastieken Plunk gewonnen had?
De rollercoaster van emoties, geluk, pintjes, ongeloof, trots… Ik had het helemaal niet zien aankomen, zo was ik met de trein vanuit Turnhout naar Gent vertrokken samen met een vriend van mij zonder verwachtingen. Eenmaal aangekomen in Gent-Dampoort en met dank aan de moderne technologie ons een weg gebaand door Gent centrum. Het Gravensteen ook nog eens bij nacht gezien, een mooie extra. Toen we dan in de kroeg ‘Het Onverwacht Geluk’ aankwamen zat de vibe meteen goed. Jazzmuziek en gezelligheid. Wanneer ik dan later die avond mijn naam hoorde vallen wist ik het letterlijk niet meer waar ik het had. Onverwacht geluk.

Hoe is je carrière verder verlopen?
Ik heb zopas mijn masterdiploma in Sint-Lucas te Antwerpen behaald met mijn beeldverhaal “De Sysmans Kronieken” in samenwerking met Alexander Wolfram voor tekst. Hierin ging ik opzoek naar mijn familiegeschiedenis aan vaders kant tot vijf generaties terug. Het voorbije academiejaar was dus zeer druk en intensief. Nu ben ik met vallen en opstaan mijn weg aan het zoeken hier op deze aardbol. Ik weet nog niet of ik fulltime als graficus/illustrator te werk wil/kan gaan omdat mijn interesses nogal ruim uit elkaar liggen en je de meeste inspiratie haalt uit ervaringen. Maar voor de toekomst? Verhalen.

Waar staat het beeldje van de Plastieken Plunk dat je gewonnen hebt?
Bij ons in huis op de kast in de living, want in de ijskast zou misschien wat vreemd zijn.

Heb je een goede raad voor de winnaar van dit jaar?
Bereid een speech voor en geniet van het moment.

Wat was, naast de dag waarop je De Plastieken Plunk gewonnen hebt natuurlijk, de beste dag van je leven?
De geboortes van mijn neefjes en nichtje, maar ook de tocht met rugzak en tent in Schotland met mijn makkers, eigenlijk zijn er wel al best veel goede dagen geweest.

Aftermovie door Leslie Saurus.

Overige genomineerden: Ibrahim R. Ineke, Coralie Laudelout, Dennis Mariën, Gabri Molist, Maarten Peeters, Lae Schäfer en Nina Van denBempt.

Affiche: Maarten De SaegerGerelateerde berichten

More Story

De Genomineerden #PP10: Cecilia Valagussa en Dennis Mariën

Op zaterdag 18 november is er de tiende editie van de PéPé Soirée met de uitreiking van de Plastieken Plunk in Le Bal Infernal...